Začala oprava nosné konstrukce hradecké obchodní pasáže Hvězda. Celková obnova je ale v nedohlednu

9. červenec 2020 08:16

Dříve hojně navštěvované obchodní centrum na Moravském Předměstí v Hradci Králové, dnes chátrající areál s minimem obchodů. Řeč je o nákupní pasáži Hvězda. O její obnovu se už několik let snaží tamní komise místní samosprávy. Zatím ale marně. 

Město se totiž stále nedohodlo se soukromým majitelem, který část areálu vlastní. V těchto dnech tam tak dělníci opravují pouze nosnou konstrukci pasáže.

Čtěte také

„Teď provádíme výkopy a bourání betonové konstrukce kolem sloupů," popisuje současné práce stavbyvedoucí Josef Řezníček.

Konstrukce pasáže je totiž v havarijním stavu.
„Budeme čistit ocelovou konstrukci sloupů, provádět zesílení ocelové konstrukce a následně povrchové úpravy sloupů."

Za tuhle menší opravu město zaplatí zhruba milion korun. Hotová by měla být v září.

Komise místní samosprávy ale za velkou obnovu obchodního areálu bojuje už více než 12 let.

Začala oprava nosné konstrukce obchodní pasáže Hvězda v Hradci Králové

Je totiž ve špatném stavu, říká předseda komise Ondřej Votroubek.
„Když se podíváme okolo sebe, tak vidíme, že zde, kde bylo vždy přirozené centrum Moravského Předměstí, tak to nyní zírá prázdnotou. Naštěstí nám tady fungují potraviny a pošta. Co je ovšem špatně, jsou nejprve ony viditelné věci. To znamená zrezivělé konstrukce, odlupující se části plechové konstrukce, odpadávající odpady, viklající se dlažba a další věci."

Čtěte také

Podle něj je důležité, aby se město na celkové opravě dohodlo s firmou Kubík, která část areálu vlastní.
„To znamená, že město se teď prostřednictvím technických služeb stará o ty věci, které zbyly v městském majetku. To jsou veřejná prostranství a železné lávky. A vedlo toho jednáme prostřednictvím náměstka pro investice na jednání s vlastníkem okolních objektů o zahájení rekonstrukce těch majetků, které nejsou v majetku města."

Podle vyjádření zástupce společnosti Kubík si firma aktuálně na kompletní opravu nechává zpracovávat studii. Koncem července by o ní měla jednat královéhradecká radnice.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související