Rezavá konstrukce a prázdné obchodní prostory. To je areál Hvězda v Hradci Králové. Dočká se oprav?

22. únor 2016

Léta očekávaná oprava areálu Hvězda v Hradci Králové je o něco reálnější. Za minulého režimu oblíbená nákupní pasáž je už dlouhou dobu zchátralá a některé prostory pro obchody zejí prázdnotou. Město ale aktuálně nechává zpracovávat projektovou dokumentaci na rekonstrukci areálu.

„Tady můžeme vidět ty hlavní traverzy. To je hrozně zkorodované," popisuje Jaroslav Groh. Dlouhá léta je předsedou komise místní samosprávy na jižním Moravském předměstí v Hradci Králové.

A dlouhá léta také marně bojuje o opravu areálu Hvězda, podle něj je totiž v dezolátním stavu.

„Přesně tak, to je myslím nejvýstižnější. Bohužel se zatím nepodařilo aby se to dostalo do plánu. Jsme stále v takovém očekávání," dodává Jaroslav Groh.

V 80. a 90. letech minulého století byla Hvězda fungující obchodní pasáží, po roce 2000 ale odsud obchody postupně mizely, stejně tak jako například kadeřnictví.

Na druhou stranu přibyly dvě herny.

„Tady je aspoň menší prodejna pečiva a uzenin. Ale ty služby tady odsud zmizely. Pořád se tu stále nabízí prostory, ale zájem o to velký není," vysvětluje Jaroslav Groh.

Čtěte také

Místní tak jsou rádi aspoň za větší prodejnu potravin a poštu, která na Hvězdě funguje.

Jaroslav Groh už slyšel spoustu termínů, kdy by se s opravou areálu mohlo začít: „Skutečně se to řeší od roku 1999. My bychom byli rádi, kdyby to bylo aspoň v roce 2018 trošku změněno."

Zrezlá konstrukce a prázdné obchodní prostory. To je areál Hvězda v Hradci Králové. Dočká se oprav?

Hradecké technické služby se snaží areál aspoň částečně udržovat a v rámci možností opravovat.

Projektovou dokumentaci, tedy jakýsi manuál opravy, chtělo město vypracovat už před dvěma lety.

S rekonstrukcí město počítá jakmile budou ukončeny všechny přípravné kroky a umožní to městský rozpočet.Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu města Hradec Králové

Doteď ji však nemá, jak ale vysvětluje Magdaléna Vlčková z hradeckého magistrátu, už brzy by se to měla změnit: „V současné době probíhá příprava projektové dokumentace k této investiční akci. Následovat bude postup vypracování dokumentace k územnímu a stavebnímu řízení. Rekonstrukce areálu, která počítá s úpravou parteru tohoto území, by mohla podle předpokladů vyjít zhruba na 20 milionů korun."

Přesný termín rekonstrukce ale radnice nezná. Na opravu se pokusí získat evropské dotace.

autor: ova
Spustit audio