Hradec Králové musel kvůli havarijnímu stavu uzavřít čtyři schodiště na Benešově třídě

31. květen 2019 14:20

Lidé bydlící na královéhradecké Benešově třídě se musí připravit na další omezení pohybu. Technické služby totiž musely na příkaz statika uzavřít celkem čtyři schodiště a to vedle prodejny potravin a také u objektu bývalé Mototechny.

I přesto, že magistrát každý rok investuje do údržby bulváru miliony korun, obě krajní části Benešovy třídy nezadržitelně chátrají.

Hradecká Benešova třída se letos dočká drobných oprav. Celková rekonstrukce je v nedohlednu

Návrh regenerace Benešovy třídy v Hradci Králové

Benešovu třídu v Hradci Králové i letos čekají drobné opravy. Celková rekonstrukce je ale zatím v nedohlednu. Na kompletní obnovu těchto částí zatím magistrát nemá povolení ani potřebné finance, ale nutností je podle úřadu zajistit bezpečnost lidí. 

„Tyto podélníky jsou prostě průhledné, ty jsou zkrátka prožrané. Schodiště se už ani nesolí, když jsem řešil zimní údržbu, tak jsem vydal zákaz solit tato schodiště směsí písek a sůl. Aby ta degradace nebyla tak rychlá. Nepomáhá to, vlhkost na tu konstrukci působí," popisuje stav jednoho z uzavřených schodišť ředitel Technických služeb Tomáš Pospíšil.

Kvůli rozhodnutí statika, který problémové části Benešovy třídy pravidelně kontroluje, nebudou lidé moci používat celkem 4 schodiště. Město chce sice kritická místa opravit v co nejkratší možné době, ale zároveň musí dodržet všechny zákonné postupy.

Schodiště budou zavřená minimálně půl roku

„Proč to bude trvat oněch šest měsíců? Je to z toho důvodu, protože musíme vše nejprve vysoutěžit, je zapotřebí zadat dokumentaci, vybrat projektanta a také potom začít řešit potřebné varianty oprav. Tedy takový bude průběh té akce," vysvětluje za královéhradecký magistrát Kateřina Šmídová.

Hradec Králové musel kvůli havarijnímu stavu uzavřít čtyři schodiště na Benešově třídě

Město na údržbu Benešovy třídy dává každý rok miliony korun, jen letos zastupitelstvo uvolnilo 10 milionů na opravu střešních konstrukcí v původních částech bulváru.

Hradec schválil mírně schodkový rozpočet na rok 2019. Město bude hospodařit s 2 miliardami

Rozpočet na příští rok je již připraven (ilustrační foto)

Zastupitelstvo v Hradci Králové schválilo na svém posledním zasedání v letošním kalendářním roce rozpočet na rok 2019. Rozpočet je schodkový, výdaje jsou vyšší než příjmy o dvacet miliónů korun. Celkově bude krajské město v příštím roce hospodařit s více než dvěma miliardami korun. 

Peníze se najdou i na opravu zavřených schodišť, říká Tomáš Pospíšil.
„A samozřejmě i na tyto další části nějaké prostředky máme. To znamená, že město každý rok uvolňuje finanční prostředky pro Benešovu třídu. A my jako správci budeme neustále požadovat do doby celkové revitalizace prostředky na údržbu a opravu stávajících konstrukcí."

Podle ředitele Technických služeb musí být stávající zkorodovaná konstrukce úplně odstraněna a nahrazena zcela novým schodištěm.

Město chce v kritických lokalitách zachovat vždy minimálně jedno schodiště.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související