Areál Hvězda v Hradci Králové se snad v budoucnu přece jen dočká opravy

10. únor 2014

Areál Hvězda na královéhradeckém Moravském Předměstí možná konečně změní svou podobu. Desítky let starý objekt byl ještě v 90. letech poměrně rušnou nákupní lokalitou. Nejlepší léta má ale dávno za sebou a teď chátrá. Jeho opravu má jako prioritu tamní komise místní samosprávy. A královéhradecká radnice teď nechá zpracovat takzvanou projektovou dokumentaci.

„Technické služby se pokoušejí to postupně opravovat. Ale zatímco na jedné straně se podaří opravit nátěry, na druhé už to opět koroduje,“ popisuje neutěšenou situaci předseda komise místní samosprávy Moravského Předměstí jih Jaroslav Groh. Konstrukce areálu je zrezivělá, navíc opadávají obklady, takže do ní zatéká.

V objektu má pobočku Česká pošta, jsou v něm různé obchody. Ale boom 90. let skončil. „Mnoho obchodů a služeb bylo zrušeno a bylo to nahrazeno hernami a některé prostory jsou opuštěné,“ potvrzuje Groh.

Komise místní samosprávy po opravě areálu Hvězda volá už řadu let. „Očekáváme, že architekti sami přijdou s nějakým konstruktivním nápadem, který celý ten prostor zkulturní a uvede do takového stavu, který by odpovídal současným trendům,“ říká Groh.

Město má už několik let hotovou studii, která zatím počítá s opravou Hvězdy za více než dvacet milionů korun. Na rekonstrukci v současné době ale chybí peníze.

„V průběhu privatizace byly ty lukrativní prostory rozprodány a nyní jsou ve vlastnictví soukromých majitelů. Na městě je údržba zbývajících prostor, jako jsou nevzhledná schodiště, podhledy. A to jsou věci, které bychom chtěli dát do pořádku,“ vysvětluje Magdaléna Vlčková z královéhradeckého magistrátu.

Přesný termín opravy však zatím vůbec není jistý. Projektovou dokumentaci, tedy v podstatě kompletní manuál pro přestavbu, chce už ale mít magistrát hotovou.

„Abychom byli připraveni, až by ty peníze byly, aby se mohlo hned začít s pracemi. Budeme se snažit peníze na projektovou dokumentaci samozřejmě co nejdříve zajistit,“ tvrdí Vlčková.

Kdy areál Hvězda na Moravském Předměstí změní svou podobu, je tak v tuto chvíli stále v podstatě ve hvězdách. Tamní komise místní samosprávy ale doufá, že by už letos mohla být hotová aspoň projektová dokumentace.

autor: ova
Spustit audio