Za co všechno si připlatíme? Rok 2019 by měl být v řadě ohledů dražší, než ten uplynulý

2. leden 2019 10:20

Začal nový kalendářní rok. Řada lidí si od něj slibuje, že bude úspěšnější než roky minulé, mnozí si dávají i různá předsevzetí. Pokud mezi předsevzetí patří to, že se pokusíme více šetřit, bude naplnění tohoto záměru asi složitější než vloni.

V roce 2019 by měla spousta věcí a služeb ve srovnání s rokem 2018 zdražit. Neplatí to ve všech oblastech lidské činnosti a v některých případech jde o zdražení spíš symbolické než citelné, přesto se musíme připravit na to, že letos nás život bude stát o něco víc než vloni. Informace o nových cenách už zveřejnili například všichni významní dodavatelé energií.

Výrazněji podraží náklady na bydlení

Inflace by se podle prognózy České národní banky měla držet kolem dvou procent, což ekonomové považují za ideální, náklady na bydlení ale zdraží výrazněji.

Na řadě míst v Královéhradeckém kraji si lidé příští rok připlatí za vodu. Týká se to i vás?

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

Na konci roku oznamují vodohospodářské společnosti novou cenu vodného a stočného. Jinak tomu není ani letos. V řadě měst v Královéhradeckém kraji si lidé od nového roku připlatí. Do cen se promítá inflace nebo zdražení energií a mezd. 

Elektřina podraží ročně přibližně o 300 až 1500 korun podle množství odebíraného proudu, cena plynu naroste asi o pět procent a dražší bude v některých městech i teplo: teplárny někde zvedají ceny až o 15 procent právě kvůli méně výhodným nákupům plynu.

Dražší bude i voda - tam ale půjde jen o zdražení v jednotkách procent. Důvod zdražení vysvětlil Richard Smutný, ředitel Vodohospodářské obchodní společnosti v Jičíně: „Samozřejmě se do toho promítá zvednutí cen energií a úprava mzdových prostředků. Největší vliv ovšem mají ceny energií, ty se promítají do všech cen služeb našich dodavatelů nebo subdodavatelů. I do cen materiálů."

Vše se vším souvisí. A náklady na bydlení stoupají (ilustrační foto)

Za vodu tak v Hradci Králové zaplatíme přes 93 korun za kubík, v dalších okresech pak podle dodavatelů většinou od 79 do 81 korun za krychlový metr.

Většina měst a obcí aspoň nezdražuje místní poplatky

Za odpady budou lidé obvykle platit stejně jako v roce 2018, zdražovat by neměly ani poplatky za psy. Třeba ve Vrchlabí to je 590 korun za odpady a 100 korun za psa v bytě a 400 korun za psa v rodinném domku.

Z přehrady Les Království odtéká nejméně vody v historii. Chybí asi milion kubíků vody

V přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem chybí asi milion kubíků vody

V přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem momentálně chybí asi milion metrů krychlových vody. Hladina je čtyři metry pod normálem, odtok nejnižší v historii, 1,4 kubíku za vteřinu, tedy půl kubíku pod vyprojektovaným minimem. A situace se může ještě zhoršit. Na odtékající vodě jsou přitom závislé průmyslové podniky podél toku Labe.

Zdražovat nechce ani hradecký magistrát, říká mluvčí města Petr Vinklář: „Od 1. ledna 2019 by ceny za svoz odpadu, poplatky za psy, ceník jízdného v městského hromadné dopravě i nájemné v městských bytech měly zůstat na stejné výši jako doposud. K dílčím úpravám cen došlo například u správy nemovitostí v plaveckém bazénu, respektive ve wellness studiu Flošna. Tam je to navýšení v řádu tří procent, čili opravdu minimální. A reaguje na navýšení provozních nákladů."

V Trutnově zdraží zatím pouze voda, cenu za svoz odpadu město teprve určí. Podle radnice se do ní nově promítnou i vyšší náklady na odvoz a zpracování bioodpadu, takže obyvatelé Trutnova zřejmě za odpady zaplatí víc. O kolik ale zatím jasné není.

Vše se vším souvisí. A náklady na bydlení stoupají (ilustrační foto)

Dobrou zprávou naopak je, že se nečekají velké cenové skoky u potravin, které od července průběžně zlevňují, zdražit by však mohly obědy v restauracích. V roce 2018 byl podle statistik meziroční nárůst zhruba o pět procent, letos se k tomu podle prognóz přidá dalších zhruba 7-10 procent.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související