Modernizace úpravny pitné vody ve Vrchlabí, části Herlíkovice, skončí asi později. Proč?

16. září 2018 09:05

Modernizace úpravny pitné vody ve Vrchlabí, konkrétně v části Herlíkovice, nejspíš neskončí v termínu, tedy na konci září. Objevily se komplikace. Ty se už ale podle pracovníků úpravny podařilo vyřešit. Přesto se stavba zpozdí. Oprava byla podle vodohospodářů nutná, protože technologie už byla zastaralá. 

Městu se podařilo získat dotace ve výši 50 milionů korun, dalších 20 milionů jde z městské pokladny.

Jak se kontroluje kvalita pitné vody? Co nepatří do kanalizace? Jak můžeme šetřit vodou?

Čistá voda (ilustrační foto)

Technolog pitných vod společnosti Královéhradecká provozní Pavel Král v naší radioporadně. Téma: voda je život. Pořebujeme vodu pitnou a potřebujeme s ní šetřit.  

Práce nabraly zpoždění a termín dokončení modernizace se o pár dní podle vedoucího úpravny vody Zdeňka Satury pravděpodobně protáhne. Vyskytly se totiž komplikace, mezi nimi prý nejzásadnější byla havárie jednoho z filtrů: „Což byla docela závažná věc, která překopala harmonogram. Takže se musel přehodnotit celý průběh a systém prací. A my jsme tomu museli podrobit i výrobu pitné vody."

Nyní dělníci dokončují rekonstrukci technologické části, vyměňují staré trubky za nerezové, montují automatické dávkování. Nově přibyly také speciální stroje jako např. UV lampa.

Pitná voda a minerálka (ilustrační foto)

„Ta zajistí, že se z vody odstraní případné bakterie, které úpravna nezachytila. Bude tady předalkalizace, takže úpravna pH a takové lepší upravitelnosti vody," vysvětluje Petra Vrabcová, ředitelka městských vodovodů a kanalizací Vrchlabí.

A doplňuje: „Úpravna vody byla už za svým technologickým a stavebním zenitem co se týče stáří, hlavně technologické části úpravny vody. Takže došlo k rekonstrukci a obnově celé technologické části."

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

„Cílem je, udělat si takovou rezervu pro zhoršující se kvalitu podzemních a povrchových vod. Pro nás stěžejní vodou, ze které vyrábíme pitnou vodu, tak je právě povrchová voda labská, která už bohužel není v té jakosti," doplňuje Zdeněk Satura.

A kvalita vody stále klesá. Díky modernizaci úpravny bude možné vyrobit pitnou vodu i třeba za 15 let.

„Když jsem já zde před 30 lety začínal, tak se 90 procent pitné vody dokázalo vyrobit bez chemie. A v současné době bez té chemie nevyrobíme ani litr pitné vody," dodává Zdeněk Satura.

Labská voda je tzv. hladová, to znamená, že neobsahuje vápník a hořčík. Ani po rekonstrukci úpravny nebude jiná a obyvatelé Vrchlabí a okolí nadále budou pít měkkou vodu, na kterou jsou zvyklí.

Spustit audio

Související