Z hradeckých Svinar zmizí torzo mostu přes Orlici, které několik let leželo ladem na břehu řeky

2. květen 2022 08:27

Město Hradec Králové odstraní ze břehu Orlice ve Svinarech zbytky původního železného mostu. Víc než 110 let stará konstrukce přestala sloužit svému účelu před pěti lety a dlouho ležela ladem a chátrala. Dnes v podvečer se na místě objeví těžké jeřáby a most ze svého provizorního místa zmizí. Co bude s unikátním železným mostem dál? 

Čtěte také

„V odpoledních hodinách by měla proběhnout nakládka a jako nadměrný náklad by měly být ty dva fragmenty převezeny na letiště v Hradci Králové,“ říká ředitel hradeckých technických služeb Tomáš Pospíšil s tím, že samotný transport dvou kusů konstrukce začne kolem 22 hodiny večerní.

Jednotlivé díly váží odhadem 30 a 50 tun, takže manipulace s nimi nebude jednoduchá, město si na to muselo vzít specializovanou firmu s odpovídající technikou.

I proto bude samotný přesun a následné uložení mostu stát dost peněz, vysvětluje mluvčí magistrátu Petr Vinklář. „Město má vysoutěženého dodavatele na společnost, která ten most převeze. Otryská konstrukci a natře konzervačním nátěrem. To znamená, že jde o kompletní převoz a také konzervaci.

Čtěte také

A tohle všechno vyjde na zhruba dva miliony korun. Protože most sloužil Hradci a jeho obyvatelům desítky let, už teď se na sociálních sítích lidé domlouvají, že by se na transport zašli podívat.

Trasu, kudy bude most přepravován, popisuje Tomáš Pospíšil. „Nadměrný náklad pojede ulicí Bratří Štefanů, to znamená po silnici první třídy, u Lidlu na Slezském Předměstí zatočí do ulice Kladská, dál pojede touto ulicí směrem k Feroně přes nadjezd. Zatočí pak doleva do ulice Vážní, Skladištní oblastí projede a přes ulici Pouchovskou už bude směřovat na letiště.

Čtěte také

Most teď bude uložen na letišti a zakonzervován tak, aby dál nekorodoval a vydržel až do okamžiku, kdy ho město podle plánů využije v lokalitě Piletického potoka.

„Je zpracovaná studie na revitalizaci Piletického potoka. Měl by mít opět tvar meandrujícího toku a nikoliv rovné vodoteče. Současně je tady vize, že se jedná o území, které by mohlo sloužit nové bytové zástavbě, dodává mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář.

To vše ale může trvat i několik let.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související