Řidiči můžou znovu jezdit po mostě na silnici I/35 u Hořic. Oprava vyšla na víc než čtvrt miliardy

1. listopad 2020 08:30

Po roce a půl se v neděli 1. listopadu v 8:00 hodin vrátila doprava přes most na silnici I/35 u Hořic na Jičínsku. Investice za víc než čtvrt miliardy korun znovu zrychlí dopravu mezi Hradcem Králové a Jičínem. A to přesto, že v prvních dnech se ještě na mostě objeví některá omezení. 

Čtěte také

„Řidiči budou ještě projíždět v podstatě po staveništi, může se stát, že tu bude trošku snížená rychlost, protože budou ještě probíhat dokončovací práce na mostě," říká Iveta Štočková, mluvčí společnosti Eurovia, která most postavila.

I za provizorní provoz, který bude trvat možná i několik týdnů, jsou ale v Hořicích rádi, podle starosty Aleše Svobody ze Šance pro rozvoj se městu po roce a půl uleví.
„Samozřejmě. Vzhledem k tomu, že část dopravy byla tažena přes jižní část města, tak to určitě zatěžovalo provoz nejen tam. Městu Hořice se tímto určitě uleví."

Jezdí se prakticky po úplně novém mostě

Z původní konstrukce toho moc nezbylo, popisuje Vladimír Dubšík z Eurovie.
„U stavby se demolovala celá nosná konstrukce, kompletně spodní stavba. Původně se měla demolovat jen nosná konstrukce, nicméně při demolicích bylo zjištěno, že stav spodní stavby je mnohem horší, než předpokládal projekt."

„Takže v průběhu výstavby bylo objednatelem rozhodnuto i o demolici celé spodní stavby, to znamená jak pilířů, tak opěr. Opravdu až po úroveň založení pilot. A celá spodní stavba se budovala nová. Tedy na mostě je vše co vidíte, opravdu nové."

Dopravní komplikace v Hořicích sice otevřením mostu úplně nekončí, Ředitelství silnic a dálnic chce do května příštího roku opravit dosavadní objízdné trasy a také železniční přejezd, poškozený neplánovaným průjezdem tisíců kamiónů. Dopravu na silnici I/35 už ale situace v Hořicích omezovat nebude.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související