Nový most s rozpětím 75 metrů spojil znovu oba břehy Orlice ve Svinarech. Už slouží veřejnosti

7. květen 2019 13:36

Motoristům dnes začal sloužit most přes Orlici, který nahradil původní Most plukovníka Šrámka starý 111 let. Jeho nástupce umožní díky dvěma jízdním pruhům plynulejší dopravu a jednopolová konstrukce přispěje k větší bezpečnosti okolní zástavby v případě stoleté vody. Královéhradecký kraj za most zaplatil 80 milionů korun včetně DPH.

Most s rozpětím 75 metrů převádí přes řeku silnici III. třídy číslo 3082, chodník a také inženýrské sítě.

„Podobná stavba nevzniká na krajských silnicích každý rok. Most slouží nejen místní dopravě, ale celé oblasti mezi centrem Hradce Králové a Třebechovicemi. Věřím, že bude dobře sloužit přinejmenším dalších sto let. Havarijní stav původního mostu a jeho vynucené uzavření bylo jedním z prvních úkolů, které jsem musel ve své gesci řešit. Za to, že se nám podařilo splnit slib daný místním občanům, chci poděkovat stavební firmě a všem, kteří se na tomto díle podíleli," říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Konstrukci zpevňuje 100 tun betonářské výztuže

Při betonáži použili stavaři 530 kubických metrů betonu. Po betonování a dostatečném vytvrdnutí následovala montáž ocelových oblouků, které jsou pro podobu nového mostu charakteristické. Po předepnutí konstrukce pomocí 19 kabelů se mohla odstranit podpěrná skruž. Stavaři most dokončili po zimní přestávce koncem letošního dubna.

Nový most ve Svinarech začal sloužit veřejnosti

„Zprovoznění pochopitelně předcházela zatěžkávací zkouška, kterou provedli odborníci z pražské ČVUT. Jako zkušební zatížení posloužilo deset nákladních automobilů Tatra o celkové hmotnosti 220 tun. Most byl postupně zatížen uprostřed rozpětí a následně na polovině konstrukce. Výsledky zkoušky splňují všechna předepsaná kritéria," ujišťuje náměstek Martin Červíček.

Dodal ale, že zprovoznění mostu neznamená konec dopravních komplikací v této lokalitě. Kraj bude pracovat na opravách přilehlých silnic.
„S rekonstrukcí určité části silnice v Malšově Lhotě začneme v červenci, bohužel za plné uzavírky. Stavba portvá zhruba tři měsíce, tedy do září. A potom budeme pokracovat nejen podle toho, jaké budeme mít termíny a možnosti. Ale také samozřejmě podle financí, které budeme mít k dispozici na rekonstrukce a opravy silnic."

Tak jako starý most ponese i ten nový jméno svinarského rodáka plukovníka Bohumila Jana Šrámka, který se za II. světové války zapojil do domácí odbojové organizace Obrana národa.

Před zahájením stavebních prací loni v červnu tak bylo nutné původní dosluhující most z roku 1907 odstranit.

Původní most plukovníka Bohumila Jana Šrámka ve Svinarech

Na rozdíl od toho současného ho tvořila dvě pole, z nichž jedno na základě požadavku města Hradec Králové stavaři jakožto zajímavou technickou památku ponechali v předmostí. V současnosti se plánuje jeho další využití.

Po dobu výstavby nového mostu spojovala oba břehy ve Svinarech provizorní lávka pro pěší.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související