Z chovu musí mít radost andulky i vy, jinak to nemá cenu. Rada zkušeného chovatele Tomáše Kozáka

3. duben 2023

Česká republika je na počet obyvatel jednou ze světových velmocí v chovu papoušků. Ti jsou prý barevnou radostí na celý život. My se dnes v naší radioporadně zaměříme konkrétně na andulky. Co všechno chovatel může a také měl by chtít a ovlivnit? O tom si povídáme se specialistou na andulky Tomášem Kozákem. 

Kolik andulek doma máte?
Teď něco mezi 150 až 200. V bytě máme 10 chovných párů v boxech, protože tyto andulky jsou docela vzácné. Tak je chovám doma odděleně od ostatního hejna.

Kdo by si chtěl andulku pořídit, dá se říct, že je to méně náročný papoušek?
Ano, je takový univerzální. Andulka je takový první ptáček, kterého by si děti nebo i dospělí měli pořizovat. Protože je nenáročná na krmení. Stačí pouze proso, jsou tři až čtyři druhy pros, které se mohou smíchat. Ti, co budou mít andulku jako mazlíčka do bytu, tak nemusejí dávat nic jiného. Někdo přidává v chovu ještě lesknici.

Základní barvy jsou dvě. Sice to vizuálně nevypadá, bílá andulka je geneticky z modré řady, celožlutá potom ze zelené řady.
Tomáš Kozák, chovatel andulek

Pak ještě asi klec a nějaké hračky.
Záleží na tom, pokud chtějí intenzivně učit ptáka mluvit. A to chce většinou ze začátku každý. Ale to vyžaduje velkou trpělivost.

Čtěte také

Co jste vy naučil andulky?
Já jsem andulky mluvit naučil. Ale sestře jsem k Vánocům asi před dvěma lety dal jednoho anduláka, který pak už v půlce února uměl první básničku. Potom v červnu měl už zásobu asi 40 slov a teď jich má na 80.

Když už se dáme do chovu a pořídíme dvě andulky, tak jak to udělat, aby se podařil odchov?
To už je zase něco jiného na to vybavení. Protože když máte andulku samostatně, jako mazlíčka, tak stačí menší klec, pokud ptáka budete pouštět každodenně ven z klece po bytě, což by lidé dělat měli.

Jak to udělat ale potom udělat, aby se nám podařilo rozmnožit andulky?
Množit se můžou jakkoliv, ale mělo by to mít nějaký směr. Klec, ve které budeme pár přechovávat, musí mít už rozměr, aby se v ní pták vylítal. Takže musí být minimálně metr široká, hluboká 40 až 50 cm, a 50 až 60 cm vysoká. Základní 2 až 3 bidla. Na chov stačí jedna budka, nejlépe v tomto případě umístěna vně klece.

Čtěte také

Zelená barva je u andulky tou nejtypičtější?
Andulky, mají dvě základní barvy. Je zelená a modrá řada a od toho se odvíjí vše ostatní.

Ale asi to nefunguje tak, že dáme zelenou a modrou k sobě a narodí se nám fialové mládě?
Nenarodí. Z takového páru, pokud mluvíme o těchto dvou barvách, se narodí vždy zelené mládě, protože zelená barva je geneticky silnější než modrá.

Proč se s barvami tak experimentuje?
Protože Andulka je v tomto směru mezi ostatními druhy papoušků nedostižná. Je tam tolik variant a není složité vyprodukovat nejrůznější barvy, ale musí se vědět, jak na to. Ale ty základní barvy jsou opravdu jen dvě. Sice to vizuálně tak nevypadá, ale bílá andulka je geneticky z modré řady, kdežto celožlutá andulka je ze zelené řady.

Co byste vzkázal všem, kteří se do chovu papoušků či andulek chtějí pustit nebo už je chovají?
Aby si vybrali zdravé mládě. A pokud se tomu chtějí věnovat, aby to brali vážně, protože je to pták, který je pak na člověku závislý. Když mu nedáte, co potřebuje, tak sice žije, ale nemá z toho radost. A tím pádem potom ani ten, kdo ho má doma.

Celou andulkovou radioporadnu se zkušeným chovatelem Tomášem Kozákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související