Vzácné mládě fosy ve dvorském safari parku. Tajemné zvíře žijící ve volné přírodě jen na Madagaskaru

22. říjen 2022 08:34

Je čas zastavit se v Safari parku Dvůr Králové. Dnes se s reportérkou Danou Voňkovou podíváme do očí krásné fose z Madagaskaru. Nikde jinde na světě tuto šelmu ve volné přírodě nepotkáte. Ve dvorském safari parku chodí zatím běžně do volného výběhu u pavilonu Ptačí svět fosí sameček a od chovatelky Kateřiny Bílkové se dozvíte, proč ho nedoprovází jeho partnerka.

Čtěte také

Fosa je endemická šelma Madagaskaru. Z fyziologického hlediska se podobá kočce. Největší masožravý savec Madagaskaru váží mezi 5,5 až 8,6 kg. Samci jsou větší než samice.

Po úspěšném spáření je samice březí tři měsíce. Vrh čítá od jednoho do šesti mláďat, mláďata se rodí slepá a bezzubá. Pohlavní dospělosti fosy dosahují ve věku tří až čtyř let. Fose přísluší status zranitelný. Největší hrozbou pro jejich populace je ztráta přirozeného prostředí.

Fosa může také působit jako zmenšená forma pumy americké. Jedná se o dobře osvaleného savce se štíhlým tělem a ocasem, který je téměř tak dlouhý jako samotné tělo. Čenich je široký a krátký, uši zaoblené a velké oči s hnědými duhovkami jsou posazené daleko od sebe, zřítelnice se zužují do štěrbin.

Stejně jako ostatní druhy šelem, které loví převážně v noci, i oči fos odrážejí světlo. Tato zvířata ani v zajetí netrpí chorobami, které sužují jiné druhy šelem. Samci i samice mají krátkou, rovnou a hustou srst bez skvrn. Zbarvení bývá červenohnědé na většině těla. Mláďata jsou šedá až bílá.

Čtěte také

Fosy používají ocas pro udržení rovnováhy. Mají zatahovatelné drápy a výborně šplhají po stromech. Kotník a chodidla fos jsou flexibilní a díky tomu se může noha zvířete natočit tak, aby mohla správně uchopit kmen a vylézt po něm nebo naopak slézt hlavou dolů. Fosy umějí i skákat ze stromu na strom. Tlapy jsou chráněny silnými polštářky.

Vyjma samic s mladými žijí fosy většinou jednotlivě. Fosy komunikují pomocí zvuků, pachů i gest. Mezi zvukové projevy patří například vrčení a výstražné volání. Naopak dlouhé a vysoké tóny slouží k přivolání dalších fos. Během páření pak samice vydávají zvuky podobné kočičímu mňoukání. V zajetí nejsou fosy vůči lidem agresivní.

Čtěte také

Fosy jsou masožravá zvířata a jejich jídelníček tvoří především malí a střední živočichové. Loví jakékoli druhy lemurů. Právě pro ně jsou fosy hlavními predátory.

První fosy byly do Safari parku Dvůr Králové dovezeny už v 80.letech 20. století a chov zde probíhal nepřetržitě až do roku 2010, kdy byl ukončen. Za tuto dobu se podařilo odchovat šestnáct mláďat.

Královédvorský safari park byl dokonce pátým místem na světě, kde se podařilo odchovat mládě. V roce 2017 došlo k obnově chovu, o rok později se zde podařilo odchovat dvě mláďata.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související