Mládě drobné pralesní antilopy, chocholatky červené, roste v Safari Parku Dvůr Králové do krásy

12. únor 2022 08:11

Dnešní zastávka v Safari parku Dvůr Králové patří malému druhu pralesní antilopy, chocholatce červené. V loňském roce se ve dvorské zoo narodila dokonce dvě mláďata této vzácné a málo chované antilopy. O starším mláděti jsme mluvili loni v létě, o mladšímu přírůstku, který přišel na svět s menší komplikací v závěru roku 2021, uslyšíte od zoologa Luďka Čulíka a redaktorky Dany Voňkové.

Čtěte také

„Hmotnost malé samice je kolem jednoho kila,“ upozorňuje zoolog Luděk Čulík na kapesní rozměry mimořádného přírůstku chocholatky červené. Malá samice, které ošetřovatelé říkají Kaia, vyrůstá po boku matky. Ošetřovatelé ji zprvu krmili náhradní stravou. Nebyli si jistí, zda mládě pije od matky mléko.

Ve stáji proto instalovali kameru, která chování dvojice sleduje. Kaia se narodila 26. prosince 2021 jako druhé mládě v historii chovu ve Dvoře Králové i v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad.

Vůbec první přírůstek tohoto druhu v rámci Česka a Slovenska se narodil v létě 2021 stejné matce, safari park si za něj vysloužil cenu Bílý slon, která se uděluje za nejvýznamnější odchovek mezi savci v českých a slovenských zoo.

Mládě chocholatky červené v Safari Parku Dvůr Králové

Chocholatka červená nebo také křovinná, patří k nejmenším antilopám světa, váží jen kolem 13 kilogramů a v kohoutku měří asi 40 cm. Obývá lesy střední a jižní Afriky. Ohrožuje je lov pro maso a ztráta přirozeného prostředí.

Na celém světě je v zoologických zahradách chováno 40 chocholatek červených, z toho 28 jedinců žije v 11 institucích Evropy. Za posledních 12 měsíců se narodilo na celém světě v zoo jen 12 mláďat.

Chocholatky patří do starobylé skupiny 19 druhů antilop. Chocholoatka červená má zadní nohy podstatně delší než přední. Jméno má podle červenooranžové až hnědočervené srsti. Samci i samice mají krátké, dozadu zahnuté růžky a mezi nimi hřeben dlouhé srsti - chocholku.

Čtěte také

Před každým okem má velkou pachovou žlázu. Chocholatky dovedou strnout uprostřed kroku nebo zmizet v podrostu, jakmile zpozorují nebezpečí, nebo velkou rychlostí pádí pryč. Výstražným znamením je dupání zadníma nohama- ostatní savanové antilopy dupou předníma.

Domovinou tohoto druhu je Kongo, jižní Tanzanie až Jižní Afrika; obývá zde husté křoviny a lesy. Může se zpravidla rozmnožovat po celý rok, ale nejvíce mláďat se rodí mezi lednem a březnem. Samci se v tomto období ozývají hlasitými a pronikavými pištivými zvuky. Samice rodí jediné, po narození rudočerveně zbarvené mládě.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související