Fosy žijí jen na Madagaskaru. Mláďata s matkou ale uvidíte i v Safari Parku Dvůr Králové

8. září 2018 10:09

Safari Park Dvůr Králové se pyšní dvojčaty fos madagaskarských. Pokud chcete vidět jejich tříměsíční koťata s matkou, stačí se zastavit v pavilonu šelem. Nejraději tam šplhají po větvích nebo se kočkují. Spokojeně vypadá i samička, která je před třemi měsíci přivedla na svět. Mimo jiné proto, že coby kojící matka dostává větší příděl potravy. Na jídelníčku má králíky a slepice, ale i hovězí nebo telecí maso.

Další zajímavosti o novém přírůstku vám poví mluvčí Safari Parku Dvůr Králové Andrea Jiroušová, ošetřovatelka Kateřina Bílková a redaktorka Dana Voňková.

Mládě fosy madagaskarské v Safari Parku Dvůr Králové

Fosa patří mezi madagaskarské endemity, tedy zvířata vyskytující se pouze na tomto ostrově. Na Madagaskaru je největší šelmou.

Hlavními znaky těchto zvířat, která se živí ptáky, vejci i lemury, jsou pružné tělo pokryté hnědou až rezavou srstí a napádně pronikavé oči. Díky zatažitelným drápům a silnému ocasu jsou dokonale uzpůsobena ke šplhání po stromech.

Madagaskar je pro přírodovědce Vladimíra Lemberka nejkrásnějším místem na světě

Přednáška o Madagaskaru s RNDr. Vladimírem Lemberkem

Už léta tam jezdí studovat lemury. A to i přesto, že mu tamější klima přineslo několik vážných zdravotních problémů. A protože královédvorská ZOO lemury a některá další zvířata typická pro tento ostrov chová, pozvala sympatického cestovatele na besedu.

Fosa je silně ohrožena ničením pralesů a domorodci ji pronásledují jako škůdce domácích zvířat.V některých oblastech se už téměř nevyskytuje.

Samice mívá po 90 dnech březosti 2 až 4 mláďata. Stará se o ně jeden rok. Mláďata dospívají zhruba po třech dalších letech. Samec váží 6 až 10 kg, samice 5 až 7 kg.

Safari Park Dvůr Králové byl první zahradou v České republice a pátou zoo na světě, kde se fosy podařilo rozmnožit.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související