Královnou Madagaskaru je fosa. Ve volné přírodě žije tato šelma jedině na tomto ostrově

16. listopad 2019 10:52

A teď zavítáme na vzdálený a exotický Madagaskar. Návštěva čtvrtého největšího ostrova světa povede přes Safari Park Dvůr Králové. Vynecháme turistické atrakce jako například baobaby a zaměříme se na jediného zástupce šelem - na fosu.

Ve volné přírodě se s fosou nikde jinde než na Madagaskaru nesetkáte. Představí vám ji zooložka Gabriela Linhart a reportérka Dana Voňková.

Fosa, největší šelma na ostrově Madagaskar, je také největším postrachem lemurů, i když délka jejího těla s hmotností 5,5 až 8,6 kilogramů dosahuje zhruba 80 centimetrů.

Královnou Madagaskaru je fosa

Fosa stejně jako lemur patří mezi madagaskarské endemity, tedy zvířata vyskytující se pouze na tomto ostrově.

Vzhledem připomíná fosa velkou kočku

Dlouhý ocas jí umožňuje dobře držet rovnováhu v korunách stromů.

Čtěte také

Nohy s velkými polštářky brání fosám v pádu a silné zuby zajišťují dostatek potravy. Až čtyři pětiny fosího jídelníčku představují lemuři.

Fosy jsou zvířata převážně samotářská, jsou aktivní v průběhu dne i noci.

Nezvyklé jméno zvířete s velkýma pronikavýma očima může pocházet z indonéského ibanského jazyka, v němž slovo „posa“ značí kočku, nebo z malajského „pusa“, což je výraz pro tamní lasici.

Námluvy fos probíhají obvykle v korunách stromů

Roztoužení samci rozsazení ve větvích čekají, až si samička některého z nich vybere. Samičky se páří i s několika samci po sobě.

Královnou Madagaskaru je fosa

Zprvu slepá bezbranná mláďata kojí samička více než 4 měsíce. Matku mláďata opouštějí až ve 3 nebo 4 letech.

Největší nebezpečí pro fosy představuje likvidace přirozeného prostředí. Domorodci považují tato zvířata za nebezpečná a agresivní.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související