VIDEO: Pavilon Ptačí svět v Safari Parku Dvůr ukáže v rozhlasovém přenosu Madagaskar a Kongo

28. červen 2019

V pátek 28. června připravil Český rozhlas Hradec Králové od 9:00 do 12:00 přímý přenos ze Safari Parku Dvůr Králové. V rámci něho došlo k oficiálnímu slavnostnímu otevření rekonstruovaného pavilonu Ptačí svět.

Zoolog Michal Podhrázský vysvětluje, co chtějí odborníci v novém pavilonu zájemcům ukázat.
„Pavilon se sice jmenuje Ptačí svět, ale my chceme návštěvníkům představit pestrou biodiverzitu Madagaskaru. Takže tady nejsou jen ptáci, ale i obojživelníci, plazi a také savci. Ti jsou zastoupeni fosou, což je endemická šelma tohoto afrického ostrova."

Fosy žijí jen na Madagaskaru. Mláďata s matkou ale uvidíte i v Safari Parku Dvůr Králové

Mládě fosy madagaskarské v Safari Parku Dvůr Králové

Safari Park Dvůr Králové se pyšní dvojčaty fos madagaskarských. Pokud chcete vidět jejich tříměsíční koťata s matkou, stačí se zastavit v pavilonu šelem. Nejraději tam šplhají po větvích nebo se kočkují. Spokojeně vypadá i samička, která je před třemi měsíci přivedla na svět. Mimo jiné proto, že coby kojící matka dostává větší příděl potravy. Na jídelníčku má králíky a slepice, ale i hovězí nebo telecí maso.

Za modernizaci Ptačího světa zaplatí Safari Park Dvůr Králové 6,5 milionu korun. Zdaleka to ale není jediná letošní investice.

„Právě probíhá rekonstrukce Vodních světů, tedy části, kterou nazýváme Tropická řeka. Tam se náklady vyšplhají na 15 milionů korun. A na konci září zahájíme rekonstrukci Pavilonu šelem a ta bude stát přibližně 5 milionů korun," potvrzuje Andrea Jiroušová, tisková mluvčí Safari Parku Dvůr Králové.

Pavilon Ptačí svět se ve Dvoře Králové nad Labem již zkušebně otevřel.

V Safari Park Dvůr Králové chystají pavilon Ptačí svět. Je ve stylu Madagaskaru a Konga

K oficiálnímu slavnostnímu otevření však došlo v pátek 28. června u příležitosti Dne s Českým rozhlasem Hradec Králové.

Od mikrofonu se na vás těší Blanka Malá a Zdeněk Novák!

autoři: Zdeněk Novák , Blanka Malá , baj

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.