Baby Boom a voliéra, kam se chodí s přilbou na hlavě. Když ptáci hnízdí a přivádí na svět mláďata

28. červenec 2018 11:13

Umíte si představit člověka, který má na hlavě motorkářskou helmu a vstupuje do ptačí voliéry? Podobný obraz uvidíte v Safari Parku Dvůr Králové pokaždé, když ptáci právě hnízdí a přivádějí na svět mláďata. Chovatelé, kteří mají na starost velkou průchozí voliéru, sáhli letos mnohokrát po helmě, která je chrání před úrazem.

Jen plameňáků přišlo od jara na svět jedenáct. Vylíhli se ale také noví kolpíci, ibizi, volavky, čápi simbilové a dokonce i hadilov.

Plameňák malý v Safari Parku Dvůr Králové

O tom, že uhlídat všechnu tu drobotinu není vůbec snadné, přesvědčil zoolog Michal Podhrázský reportérku Danu Voňkovou.

Ptačí jesle v pavilonu Ptačí svět jsou plné mláďat!

Perličky mláďata

Odchovna v Ptačím světě připomíná v těchto dnech spíše ptačí jesle. Ošetřovatelé zde vychovávají devět mláďat perliček chocholatých, tři pižmovky ostruhaté a jednu čírku úzkozobou. Největší pozornost návštěvníků Ptačího světa přitahuje v odchovně ptáků půvabné hejno devíti perliček chocholatých. Pestrobarevná ptáčata se vyklubala z vajec umístěných v líhni během 27. a 28. června. Samice perličky bohužel na konci snůšky uhynula, přesto se ošetřovatelům podařilo odchovat, ze dvanácti snesených vajec, devět mláďat. Hejno malých perliček se stále drží společně, při jídle i odpočinku.

Kolpíci jsou vodní ptáci příbuzní ibisům. Odlišují se od nich hlavně zobákem ve tvaru lžíce. Mají většinou bílé peří, okolí oka, brada a hrdlo jsou lysé. Ve svatebním šatě mají na hlavě chocholku prodloužených per.

Za letu mají natažený krk i nohy. Při krmení procházejí kolpíci mělkou vodou a otevřeným zobákem víří bahno na dně. Živí se vodním hmyzem, červy, korýši a menšími rybami.

Kolpíci hnízdí v zarostlých bažinách i na stromech, hnízdo si staví z větví a rákosových stébel. Samice snáší většinou 3 oválná bílá vejce, na kterých sedí oba rodiče. Mláďata se líhnou po 26 dnech.

Kolpík bílý v Safari Parku Dvůr Králové

Přednost dávají sladkým vodám, ve čtyřech druzích jsou ale rozšířeni na celém světě. Kolpíci bílí obývají oblasti na jih od Sahary.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související