Výstavy v Orlické galerii jsou letos už minulostí, přesto mají kurátoři práce stále víc než dost

18. listopad 2021 08:16

Pracovníci Muzea a galerie Orlických hor na Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou mají plné ruce práce i mimo turistickou sezónu. Ta letošní je už minulostí, proto přicházejí na řadu činnosti, které návštěvníci už nemají možnost vidět. 

Kurátoři si vydechnou jen na chvíli ke konci roku, jakmile totiž budou všechny obrazy a předměty uklizené, začne příprava na další výstavní rok.

Čtěte také

Zvuk odmotávané lepicí pásky se teď ozývá po skončení výstavní sezóny v Muzeu a galerii Orlických hor hodně často. Vlastislav Tokoš drží v ruce izolepu a rozbaluje fólii. Co se tady děje? „Skončila nám výstavní sezóna je třeba zapůjčené exponáty vrátit jejich majitelům, dalším institucím nebo soukromým vlastníkům. A také naše práce zabalit a dát do depozitářů.“

Některé obrazy už jsou zabalené. „V této průchozí chodbě jsme začali svěšovat obrazy. Začínají se balit a připravovat na transport a navrácení majitelům.

Vše se musí zkontrolovat, všechny exponáty musí projít rukama odborníků? „Ano, vše projde alespoň vizuální kontrolou, kde se zjistí, jestli nedošlo k nějakému poškození plátna nebo odloupnutí malby či poškození rámu a podobně.

Jdeme se podívat do útrob galerie a jejích výstavních prostor. Tam to zatím ještě vypadá jako v plné sezóně, jen návštěvníci chybí. Tady také přijde vše pryč? „Ano, tady se všechny exponáty sundají. Tohle období pro nás znamená, že musíme všechny depozitáře a umělecká díla zazimovat.

Čtěte také

„To znamená, že rozměrné práce, tedy například tato obrovská plastika Vladislava Beneše se musí zateplit a zabalit. Protože se nám do depozitáře nevejde, tak tady zůstane do příští návštěvnické sezóny. Ale musí být zabezpečena, vysvětluje Vlastislav Tokoš.

Kromě těch nejtěžších exponátů tady tedy vůbec nic nezbyde? „Ne, nezbyde. Začistí se také zdi, vyšroubují se také uchycující prvky, aby potom bylo vše připraveno na příští sezónu a instalaci další stálé expozice, dodává Vlastislav Tokoš.

Výstavní prostory Muzea a galerie Orlických hor na Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou jsou v této chvíli už uzavřené. Znovu bude pro návštěvníky otevřeno od konce dubna příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související