Vysoké riziko napadení klíštětem platí ve třech okresech kraje. Na Rychnovsku, Jičínsku a Náchodsku

29. červenec 2021 09:23

V některých okresech Královéhradeckého kraje je podle Českého hydrometeorologického ústavu vysoká aktivita klíšťat. Konkrétně se jedná o Rychnov nad Kněžnou, Jičín a Náchod. Klíšťata mohou přenášet třeba lymskou boreliózu a nebo klíšťovou encefalitidu. Podrobnosti zjišťovala reportérka Michaela Vančurová. 

Čtěte také

Jaké jsou aktuální informace ohledně případů infikovaných lidí na území našeho kraje jednou z nemocí, kterou klíšťata přenáší?

Hygienici na území našeho kraje v tomto roce mají k úternímu datu nahlášeno celkem 121 infikovaných lidí s lymskou boreliózou. Co se týče klíšťové encefalitidy, tak to je mnohem menší číslo, tam je to 7 infikovaných.

Pro srovnání třeba s minulým rokem to u boreliózy bylo o 31 lidí více a u klíšťové encefalitidy o 8 případů víc.

Jak se můžeme proti klíšťatům chránit?

Podle hygieniků bychom měli nosit oblečení ve světlých barvách, abychom klíště ihned zpozorovali. Dále používat samozřejmě repelent a to jak na kůži, tak i na oblečení.

Čtěte také

A také se hned po příchodu domů převléknout a prohlédnout. Možné je se chránit i očkováním proti klíšťové encefalitidě. Nejvhodnější dobou pro aplikaci jsou prý zimní měsíce, nicméně podle hygieniků se dá očkovat v podstatě kdykoliv během roku, pokud to zdravotní stav člověka dovoluje.

Co se týče lymské boreliozy, tam v současné době žádná vakcína neexistuje.

Kde se s klíštětem nejčastěji setkáme a jak bychom ho měli správně odstranit, když už se přisaje?

Mezi ohniska výskytu klíšťat patří roští, lesy, okolí řek. Potřebují totiž vlhké prostředí, proto se s nimi můžeme potkat třeba i v městských parcích nebo na zahradách.

Ohledně odstranění klíšťětě by se mělo podle odborníků nejdříve postižené místo vydezinfikovat. Potom klíště vzít co nejblíže k hlavičce a pomalu ho vytáhnout. Při vytažení se nemá s klíštětem prý nijak kroutit. A po vytažení opět místo vydezinfikovat.

Spustit audio

Související