Klíšťová encefalitida a Lymská borelióza - dvě odlišné nemoci, jeden přenašeč a také jedno zdraví

12. červen 2020

Lymská borelióza je infekční onemocnění, jejímž prvním příznakem je červená skvrna s blednoucím středem v okolí přisátí klíštěte. Může se projevovat horečkou, bolestí svalů či únavou. Tyto chřipku připomínající příznaky se však nemusejí objevovat ve všech případech. Onemocnění se léčí antibiotiky. Pokud zůstává neléčeno, postihuje nervovou soustavu, srdce či klouby.

prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. v naší radioporadně na téma: Klíšťová encefalitida a Lymská borelióza - dvě odlišné nemoci a jeden přenašeč. Příznaky, léčba, následky. Očkování.

Čtěte také

Každým rokem se infekcí přenášenou klíšťaty, lymskou boreliózou, nově nakazí kolem čtyř tisíc lidí. Pokud je onemocnění objeveno včas, až 70 % nemocných se s pomocí antibiotik vyléčí bez jakýchkoli následků.

Nicméně bez včasné léčby může mít nemoc velmi vážné následky, jako je postižení nervového systému, kůže, kloubů nebo srdce.

Jakmile je nemoc objevena pozdě, pak bývá léčba složitá

Pokud není borelióza včas nebo dobře léčena, může se během několika týdnů až měsíců vyvinout do chronické formy. Bakterie se v těle rozmnoží, utvoří hned několik ložisek, která se mohou kdykoli aktivovat.

Očkování

Obrovským problémem je chronická neuroborelióza, kdy borrelie napadne nervový systém a postupně se přes nervové výběžky dostává do mozku. Produkuje neurotoxin, který je podobný botulotoxinu, a blokuje přenos nervových vzruchů. Tím může být narušena jakákoli funkce nervového systému, včetně center řídících paměť, emoce, kognitivní schopnosti.

Čtěte také

Lékaři nemocného po prodělané infekci sledují další dva roky.

Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti lymské borelióze zatím není možné nechat se očkovat.

Klíšťová encefalitida neboli klíšťový zánět mozku je infekční virové onemocnění, které je přenášeno ze zvířat na člověka infikovaným klíštětem a způsobí zánět mozku nebo zánět mozkových blan.

Infikovaná klíšťata se vyskytují téměř po celé ČR. Můžete je chytit i na zahrádce nebo při procházce v městském parku.

Jana Kudyvejsová a prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Účinnou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování. Očkovat se můžete u vašeho praktického lékaře nebo v očkovacím centru.

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související