Výběrová řízení na pronájmy obecních bytů mohou někdy zvýhodňovat lidi pobírající sociální dávky

10. květen 2019 09:44

Dvůr Králové nad Labem uvažuje o zpřísnění podmínek pronájmů obecních bytů obálkovou metodou. Momentálně mají totiž na pronájem mnohem větší šanci lidé pobírající sociální dávky. Nabízí mnohem vyšší cenu než ostatní. 

Město Úpice jedná s některými nájemníky zchátralého bytového domu o náhradním bydlení

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici si musí hledat nové ubytování

Desítkám nájemníků v městském bytovém domě v Úpici dnes končí nájemní smlouvy. Někteří už se odstěhovali, jiní ale ve svých bytech zůstávají. Těm sice končí nájemní smlouvy, po dohodě s radnicí ale zatím odejít nemusí. Město s nimi totiž jedná o náhradním bydlení. 

„Měli jsme tu nedávno případ, kdy jedna paní při nabídkové minimální ceně 3 991 korun nabídla částku 8 551 korun. Což je prakticky víc jak dvojnásobek té částky," popisuje jeden z nedávných případů pronájmu bytu obálkovou metodou vedoucí odboru ekonomiky a majetku města Dvůr Králové nad Labem Elena Mocová.

V tomto konkrétním případě žadatelka nakonec neuspěla, porušila totiž jednu z podmínek.
„Téhle paní to celé ztroskotalo na tom, že byla dlužníkem města."

Jinak má ale při pronájmech obálkovou metodou ten, kdo nabídne nejvyšší cenu, velkou šanci obecní byt získat. Díky sociálním dávkám má ale výhodu proti ostatním.

Finance (ilustrační foto)

„Je to velice citlivá oblast. A někdy ti lidé ani za to nemohou, že ty dávky pobírají, prostě je to souhra okolností. Takže je třeba ty případy posuzovat jednotlivě, neexistuje žádná univerzální odpověď," říká nezávislá místostarostka Dvora Králové nad Labem Alexandra Jiřičková.

V Úpici uvažují o omezení výplaty sociálních dávek na bydlení. Problémem je složitá legislativa

Úspory, spoření, rezerva

Město Úpice uvažuje o omezování výplaty sociálních dávek na bydlení, takovou možnost má podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi od července letošního roku. Novela umožňuje vymezit dlouhodobě problémové lokality a právě v nich zkrátit výplatu dávek. Právě z dávek si totiž majitelé bytů nechávají platit přemrštěné nájemné. Zavedení novely do praxe je ale podle úpických zastupitelů velmi komplikované.

Pokud by podle ní takových případů přibývalo, musela by prý radnice vnitřní předpis upravující podmínky změnit.
Tak už to udělali v jiných městech.

„Dali jsme do podmínek, že za příjem je brán pouze plat, příjem z nějaké činnosti, důchod a mateřská dovolená," popisuje zpřísnění původních podmínek Kateřina Šolcová z odboru majetku městského úřadu v Úpici, šestitisícovém městě na Trutnovsku.

Podobně postupovali i v Náchodě. Potvrzuje to místostarostka Pavla Maršíková z KDU-ČSL.
„Musí nám doložit schopnost dlouhodobě platit nájemné z příjmu pracovně-právního vztahu uzavřeného na dobu delší než dva roky, to znamená, že to musí být pracující, nebo z příjmů z podnikání, nebo z vlastního majetku."

Do výběrových řízení se i tak stále hlásí lidé, kteří podmínky nesplňují. Spoléhají na to, že uspějí právě s nabídkou vysokého nájmu. Takové zájemce ale města automaticky vyřazují.

Spustit audio

Související