Město Úpice jedná s některými nájemníky zchátralého bytového domu o náhradním bydlení

30. duben 2019 10:00

Desítkám nájemníků v městském bytovém domě v Úpici dnes končí nájemní smlouvy. Někteří už se odstěhovali, jiní ale ve svých bytech zůstávají. Těm sice končí nájemní smlouvy, po dohodě s radnicí ale zatím odejít nemusí. Město s nimi totiž jedná o náhradním bydlení. 

„Podle šetření sociálního odboru víme, že většina těch lidí má sehnáno nějaké bydlení a ubytování. Kromě občanů, které jsme si pozvali na úřad. Ti nejsou dlužníky města, tak se o ně město postará," popisuje současnou situaci starosta Petr Hron z hnutí Žít v Úpici.

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici musí hledat nové ubytování. Končí jim nájemní smlouvy

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici si musí hledat nové ubytování

Úpice na Trutnovsku postupně skupuje problémové domy v katastru města. Tím zatím posledním je bytovka, ve které žije podle odhadů radnice zhruba sto lidí. Oficiálně je jich tam hlášených dvaašedesát. 

Do dnešního večera se podle něj nemusí vystěhovat zhruba dvacítka lidí. S nimi zástupci města hledají na společných schůzkách řešení.
„Většinou to jsou jednotlivci, jsou tam asi dvě nebo tři rodiny. O tyto lidi se postaráme tím, že s nimi vedeme jednání a může se stát, že tam dva tři měsíce ještě budou bydlet, než pro ně připravíme jiné ubytování."

Problém je v tom, že vhodných bytů je v Úpici málo. Aktuálně jsou volné jen malometrážní, o ty ale podle Kateřiny Šolcové z odboru majetku městského úřadu zájem není.
„Teď máme volné dva byty, ale ty jsou maličké."

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici si musí hledat nové ubytování

Mezi nájemníky, kteří mohou v městském bytě i nadále zůstat, patří Bohumil Dáňa. Ten podle svých slov jiné bydlení nesehnal, náhradní městský byt mu právě kvůli velikosti nevyhovuje."
„Sháněl jsem ubytování, ale to jsou vše malé byty. Já potřebuji dva byty. Žiji s manželkou a s tchyní a syn má svůj byt."

Desítky obyvatel bytového domu v Úpici si musí hledat nové ubytování

Nové bydlení by lidé teoreticky mohli najít v bývalém domě s pečovatelskou službou. Ten patří městu a je v něm desítka bytů. K bydlení ale momentálně vhodný není, je v něm odpojená voda i elektřina.

„Čekáme na statika. Protože dům se vystěhoval právě kvůli statickým změnám. Pokud by ten řekl, že by se tento dům dal prozatím použít, tak je to topení, voda, elektřina. A když tyto systémy napustíte zpátky, tak nikdy nevíte, co to udělá," vysvětluje Kateřina Šolcová.

V dobrém stavu není ani bytový dům, ze kterého se nájemníci mají postupně vystěhovat. Také jeho stav musí posoudit statik, náklady na opravy ale mohou být podle zástupců města tak vysoké, že bude pravděpodobně výhodnější stavbu zbourat.

Spustit audio

Související