V Úpici uvažují o omezení výplaty sociálních dávek na bydlení. Problémem je složitá legislativa

27. září 2017

Město Úpice uvažuje o omezování výplaty sociálních dávek na bydlení, takovou možnost má podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi od července letošního roku. Novela umožňuje vymezit dlouhodobě problémové lokality a právě v nich zkrátit výplatu dávek. Právě z dávek si totiž majitelé bytů nechávají platit přemrštěné nájemné. Zavedení novely do praxe je ale podle úpických zastupitelů velmi komplikované.

„Naprosto nesmysl. Tak, jak je to dáno, tak je to nesmyslné. Pro Úpici vůbec ne," říká nezávislý zastupitel Úpice Martin Dytrych.

Vadí mu například to, že by se omezení vyplácení dávek týkalo jen nově příchozích lidí. „To pro nás nemá žádný smysl. Těch stávajících se to vůbec nedotkne."

Čtěte také

Skeptický je k možnosti omezovat vyplácení dávek na bydlení i další ze zastupitelů Zdeněk Peterka z KDU-ČSL. Podle něj by města a obce neměly suplovat práci státu. „Já si myslím, že to je zase posun ze státu na obce. A že by to měl stát řešit legislativně tak,a by to bylo přesně zformulováno jakým způsobem se má postupovat."

Úpická radnice případný postup konzultovala v jiných městech, kde mají také problém s nárůstem nepřizpůsobivých, I tam ale metodiku teprve připravují.

Auditoři sepsali zprávu, podle níž byl při soutěžích na monitorovací systém několikrát porušen zákon o veřejných zakázkách, a zprávu pak poslali Evropské komisi

„Nejsou si úplně jistí, jestli to bude mít nějaký účinek. A druhá věc, že všechno to kolem, všechny ty informace, které bychom měli získat a vůbec přesvědčit orgány, že to takto můžeme udělat a vydat k tomu příslušné opatření, to nebude žádná legrace," vysvětluje starosta Úpice Radim Fryčka z KSČM.

Problémů je prý hned několik. Město by například v určité lokalitě muselo prokázat zvýšený výskyt nežádoucích sociálních jevů.

O co jde, doplňuje tajemnice městského úřadu Šárka Bušinská. „To jsou přestupky, to jsou třeba problémové rodiny, které jsou v péči OSPODu a podobně."

Získat dostatek informací přitom není snadné

Je nutná součinnost úředníků, strážníků i státních policistů. Město navíc na takovou agendu nemá dostatek pracovníků.

Přesto se možnosti ovlivňovat vyplácení dávek na bydlení v Úpici nevzdávají, problematiku budou řešit na některém z dalších zastupitelstev.

autor: baj
Spustit audio