Přísnější pravidla platí na ubytovně pro sociálně slabé v Hradci Králové. Jak se osvědčila?

24. listopad 2016

V ubytovně pro sociálně slabé v Hradci Králové platí zhruba dva měsíce nová pravidla. Jsou přísnější a zahrnují například omezené doby návštěv nebo nepřetržitou ostrahu domu. Podle městských strážníků i asistentů prevence kriminality v panelovém domě díky tomu ubylo problémů.

S městským strážníkem Michalem Počarovským stojíme v královéhradecké Brněnské ulici. Ve zdejší ubytovně platí nová pravidla a my se půjdeme podívat, jak se zatím osvědčila.

„Je tu nový kamerový systém, je tady dohled 24 hodin denně. Takže to tady zatím funguje z našeho pohledu úspěšně," říká Michal Počarovský.

Čtěte také

A dodává: „Je tady jiný, přísnější řád, samozřejmě. Omezily se návštěvy. Kdokoliv cizí sem přijde, tak se musí hlásit na vrátnici. Přidalo se také jedno patro a stále se dělají výběrová řízení na nové nájemníky. Vybírá se to podle toho, aby tady bydleli relativně slušní lidé. Aby se sem nedostali nějací lidé, kteří by dělali v budoucnu problémy."

Za ty dva měsíce odešli nějací problémoví nájemníci?
„Někteří odešli, některým se neprodloužily smlouvy. Většina rodin ale přistoupila na ta pravidla a přizpůsobila se. A začalo to fungovat," říká Michal Počarovský.

Proč byla zavedena nová, přísnější pravidla?
„Jezdili jsme sem často kvůli narušování občanského soužití, pro rušení nočního klidu. Bylo to i tím, že návštěvy tady zůstávaly i po 22. hodině. Chodili sem lidé, kteří tu neněli být. A díky novým opatřením se to výrazně zlepšilo. Od zavedení nových pravidel jsme neměli zatím žádnou stížnost," upřesňuje Michal Počarovský.

Metr čtvereční za 4 až 6 tisíc eur. A ceny stále rostou

Vcházíme do kanceláře pracovníků prevence kriminality. Mají tu pravidelní stanoviště.

Ondrej Horváth, jeden z asistentů, k novým pravidlům říká: „Určitě ty kroky, které nastaly, tak jsou určeny k tomu, aby to směřovalo k tomu lepšímu. I ta čistota a celé okolí."

A dodává, proč v ubytovně už také neucítíte kouř: „Ten už tady neucítítem protože na chodbách a ve veřejných prostoách je zakázáno kouření. A opravdu se to dodržuje. na to dohlížíme."

Do budoucna mají v této městské ubytovně přibýt například ještě další kamery.

Chodba ubytovny
autor: ova
Spustit audio