Počet sociálních pohřbů, které musí vypravit obec, za posledních 10 let desetinásobně vzrostl

13. únor 2018 09:15

Necelých 10 milionů korun vyplatilo v loňském roce Ministerstvo pro místní rozvoj obcím za takzvané sociální pohřby. Počet takových případů se podle statistiky za posledních 10 let desetinásobně zvýšil. Celkem jich bylo 1 450. V Královéhradeckém kraji se jejich počet v posledních letech ale nijak dramaticky nezvyšoval.

Sociální pohřeb musí obec nebo město vypravit v případě, že se k zesnulému do čtyř dnů nepřihlásí žádný příbuzný.

Náklady na takový pohřeb se v loňském roce pohybovaly průměrně okolo 6 700 korun.

„Za loňský rok jsme neměli žádný sociální pohřeb, protože se nám většinou podařilo dohledat příbuzné, kteří nakonec ten pohřeb zaplatili. V minulých letech to byl jeden, maximálně dva sociální pohřby do roka, víc ne," shrnuje situaci v Opočně Pavlína Kohoutková z tamní matriky.

03705130.jpeg

V největším krajském městě v Hradci Králové za loňský rok evidovali 19 sociálních pohřbů. Další informace říká za královéhradecký magistrát Petr Vinklář: „Před dvěma lety jich bylo 25. Náklady s tím spojené se dají odhadovat na zhruba 150 tisíc korun ročně. Dalším faktorem, jakým způsobem pak ty finance město získá zpět, je případné dědické řízení. To vede notář a uplatňuje potom nárok města na náhradu částky spojené s pohřbem."

Pokud se náklady na pohřeb nepodaří uspokojit v dědickém řízení, vyplatí obci či městu finanční náhradu Ministerstvo pro místní rozvoj. Jenže někdy se vyřešení pozůstalosti může táhnout i několik let.

„Za posledních šest let jsme měli 11 případů, z toho máme 4 nedořešené. Jedná se o pohledávky v celkové hodnotě asi 48 tisíc korun. Nejstarší případ je v řešení od roku 2011," říká nezávislá starostka Přepych Zdeňka Seidlová. Pro obec s necelými 650 obyvateli jsou to peníze, které pak citelně chybí v obecním rozpočtu.

Spustit audio

Související