Vltava nad Labem. Hudbou Smetany na Open air koncertě zahájí hradecká filharmonie svoji 47. sezónu

27. srpen 2024

Ve středu 28. srpna večer přinese hradecká filharmonie lidem opět jedinečný hudební zážitek, kdy zazní Smetanova Má vlast nad řekou Labe v Hradci Králové u  Smetanova nábřeží. Ale nejen o unikátním open air koncertu nám přišel povědět ředitel Filharmonie Hradec Králové Vladimír Šrámek.

Tak co jste pro posluchače na středeční večer připravili?
Na zítřejší večer jsme vám od 21. hodin, takřka bych si dovolil říci již tradičně, připravili Open air koncert pro Hradec, který bude věnován významnému jubileu Bedřicha Smetany, tedy 200 let od jeho narození, což slavíme celý letošní rok jako Rok české hudby. Takže jsme připravili výběr z jeho děl. Uslyšíte část Mé vlasti, speciálně zazní Vyšehrad, Vltava a Šárka, ale budeme vše doplňovat i předehrou k Libuši a předehrou k Prodané nevěstě.

Vladimír Šrámek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže to bude Vltava nad Labem. Musím říci, že atmosféra vašich už tradičních open air koncertů je vždy úžasná.
Je to tak, na Eliščině nábřeží stojí pódium, tentokrát to bude poměrně velké pódium, vše je dokresleno přirozenými nádhernými kulisami města, což ještě podtrhujeme nějakým light designem. Vše je krásně intimně nasvícené a zvuk se nese přes řeku a rozléhá se po jejím toku. Výhoda vodního zdroje, který zvuk nese, je obrovská. Na náplavce protějšího Smetanova nábřeží jsou připravené lavice, posezení pro naše posluchače. Samozřejmě při té záplavě, která byla loni, a doufám, protože počasí nám přeje, že se nám to zítra zopakuje, dorazilo na 6 000 lidí, takže každý si nedokáže sednout. Tak se bude muset stát kolem dokola.

Energie, kterou celý náš filharmonický tým dává, je neuvěřitelná, je to něco úžasného. Stále víc a víc se propadám do toho zážitku.
Vladimír Šrámek, ředitel Filharmonie Hradec Králové

Takže 6 000 lidí přišlo na open air koncert minulý rok?
Ano, představte si tu nádheru. V Hradci Králové na klasickou hudbu přijde 6 000 lidí. To samozřejmě bude vše doplněno o občerstvení, aby si mohli naši posluchači hudbu vychutnat nejen se sklenkou dobrého vína, ale aby mohli něco také zakousnout. Zítra má být hezky, krásný letní teplý den s teplotami přes 30 °C, takže večer bude opravdu nádherný. Předpokládám, že koncert a jeho atmosféra bude naprosto famózní.

Čtěte také

Vy tímto koncertem otevřete svoji již 47. koncertní sezónu. Mimochodem, tu minulou jste uzavřeli také nádherným open air koncertem v centru města na Malém náměstí.
Ano, tam byl hostem klavírista Tomáš Kačo. Rodák z Nového Jičína, který se dostal přes prestižní školu Berklee College of Music nakonec do Kalifornie, žije v Los Angeles a tam tvoří. Měli jsme velkou čest, že jsme ho mohli přivítat v Hradci Králové. On s námi zahrál, je to také fantastický skladatel, svou skladbu Fantasy Open Air, kterou skládal pro Českou filharmonii. Což pro nás byla obrovská pocta, že jsme mohli tuhle nádheru přednést i v Hradci s naším orchestrem.

Čeká vás tedy v pořadí 47. koncertní sezóna. A pro vás to bude druhá ve vedení filharmonie. Jaká byla ta první?
Kdybych to měl opravdu krátce zhodnotit, tak musím říci, že to byla obrovská rychlost a jízda. Někdo by řekl možná nespisovně až vulgárně, byl to fičák, protože v té sezóně se prostě nezastavíte. Ale ona energie, kterou ten orchestr, celý náš filharmonický tým, dává managementu, je neuvěřitelná, je to něco úžasného. Já stále víc a víc propadám do toho zážitku. Nesmírně si vše užívám, až bych řekl, že mě to dojímá.

Snažíme se maximálně vytížit orchestr i provoz naší budovy. To je taková zásada, aby člověk neseděl doma a netočil si mlýnek.
Vladimír Šrámek, ředitel Filharmonie Hradec Králové

Krátká řeč čísel. Bylo to 103 koncertů, z toho 67 ve vašem domácím koncertním sále. Lidé se tedy zase vrací zpátky na koncerty?
Vrací se zpátky do sálů a my se opravdu snažíme maximálně vytížit orchestr i provoz naší budovy. Víte, tím, že jsem také aktivní muzikant, tak trošičku trpím tím, abych měl plný diář. To je taková podstatná zásada, aby člověk neseděl doma a netočil si mlýnek.

Čtěte také

Tak se pojďme podívat na tu nadcházející 47. sezónu.
Dá se říci, že zítra to bude takové neoficiální zahájení sezóny. Pro nás je to, řekněme, startovní pozice na domácí půdě, kdy se opět chceme Hradci připomenout, jsme po létě zpátky, odpočatí a plni sil. To ale neznamená, že je to náš první koncert, už máme za sebou Neratovské poutní slavnosti, což je také již naše tradiční zastávka na začátku nové sezóny. Stihli jsme již natočit nové cédéčko s kapelou Razam a Ivou Marešovou, a teď otevřeme brány naší filharmonie pro běžné posluchače a zahájíme sezónu čtyřicátou sedmou.

Budete hrát také ještě také tady v Hradci v Jiráskových sadech.
Budeme hrát v Jiráskových sadech, to je úplná novinka. Protože filharmonie si v loňském roce usmyslela, že bude mít i víc tváří. Takže mimo to, že máme menší soubory, jako je dechové kvinteto Kvintesence, smyčcové kvarteto, máme žesťový soubor, tak také máme tzv. Salonní orchestr, když je Hradec salon republiky. , Je to zhruba 18 až 25členný orchestr, který se věnuje interpretaci hudby, jak říká náš pan dramaturg Hrubecký, vyššího populáru. Je to muzika ze začátku 20. století, a my budeme mít premiéru 14. září v rámci Víkendu Elegance v Jiráskových sadech. A potom Salonní orchestr můžete slyšet několikrát v další sezóně, je tam, myslím, sedm dalších akcí, kde budeme tento projekt prosazovat.

FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ
byla založena v roce 1978 pod názvem Orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové. Od vzniku České republiky (1. 1. 1993) nese orchestr název Filharmonie Hradec Králové, vyjadřující historickou kontinuitu sahající přes Filharmonii Sokola v Hradci Králové (1921–65) až k Filharmonické jednotě činné ve městě od roku 1887.

I v Kostelci nad Orlicí budete pak hrát.
V Kostelci nad Orlicí to bude komornější, tam to nebude Salonní orchestr, ale bude to Komorní orchestr pod vedením našeho šéfdirigenta Kaspara Zehndera. To je také již taková tradiční zastávka, řekl bych. Dovolil bych si říct, že jsme rezidenčním orchestrem tohoto Festivalu Františka Ignáce Tůmy. V Kostelci budeme hrát 15. září a oficiální zahájení koncertní sezóny v našem koncertním sále bude 19. září. Opět, jak jinak, s naším šéfem Kasparem Zehnderem, a mimo jiné zazní Straussova Alpská, je to monumentální dílo, bude to zážitek. Těšíme se neskutečně na ten obrovský zahajovací koncert.

Vladimír Šrámek, ředitel hradecké filharmonie, byl naším dnešním hostem. Ať se podaří celá vaše 47. koncertní sezóna. Držíme palce.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související