Hudba, to je lidská vášeň! Kam ji chce nasměrovat nový ředitel hradecké filharmonie Vladimír Šrámek?

21. srpen 2023

Filharmonie Hradec Králové má po dlouhých letech nového ředitele. Václava Dernera v této funkci vystřídal dosavadní manažer orchestru Vladimír Šrámek, absolvent pražské Konzervatoře Jaroslava Ježka a hudební vědy na Masarykově univerzitě v Brně. Nový pan ředitel má určitě mnoho nových nápadů a vizí.

Vladimír Šrámek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co vás vůbec přivedlo do Filharmonie Hradec Králové? Jaká to byla cesta?
Můžeme to popsat jako správné přání. Když jsem před několika lety potkal svého bývalého kolegu pana Nerudu, tak on mi říkal, že pracuje jako vedoucí PR v hradecké filharmonii a byl z toho nadšený. Říkal, že jsou tam zajímavé pozice, a že by se mi možná něco z toho mohlo líbit. A já odpověděl, že manažerství orchestru bych chtěl zkusit.

Co se týče vizí, tak je dělím takzvaně na hardware a software. Hardware, to je naše budova, a software pak vlastní hudební náplň.
Vladimír Šrámek, ředitel Filharmonie Hradec Králové

Pak jsem na to zapomněl a na konci roku 2021, těsně před Vánoci, mi kolega volá a říká, je u nás výběrové řízení na manažera orchestru, respektive na produkci a na manažera zájezdu. Nechceš se přihlásit? Tak jsem si řekl, že to zkusím. Zkusil jsem to a hned jsme si plácli.

Co dělá takový manažer zájezdů filharmonie?
Manažer zájezdu má na starosti koncertování mimo náš sál. Tedy když má orchestr kamkoliv vyjet, tak manažer musí zajistit všechny potřebné záležitosti, aby orchestr mohl vycestovat. Prostě vše zkoordinovat, aby muzikanti měli čas, aby nástroje dorazily na místo, technicky to zajistit. Ale máme na to oddělení, kde všichni fungují perfektně. Takže jde vlastně jen o to, sladit celý tým lidí.

Čtěte také

Díky tomu jste tedy měl možnost orchestr, ten živý organismus, poznat zevnitř, jak se říká.
Je to tak. Myslím si, že mám ještě velkou výhodu v tom, že jako muzikant mám přeci jen představu o tom, jak to funguje, rád s muzikanty trávím čas, je to vlastně můj denní chléb. Takže jsem do toho tak pozvolna naskočil a poznal všechna naše odvětví, technické zajištění, produkci atd. Bylo to moc fajn, s každým jsem se měl možnost se potkat.

Váš předchůdce, Václav Derner, pracoval jako ředitel filharmonie 23 let. Jaké to je, přebírat otěže po něm?
Musíte se na tu etapu, na to čtvrt století, podívat opravdu s velkou pokorou, poklonit se tomu, co dokázal a co vytvořil. Vznikl nový kompletní sál, i v jakém stavu je nyní momentálně orchestr personálně, jakého máme šéfdirigenta. Tam se můžete jen klanět a modlit se, abyste na to plynule navázal a pokračoval v tom.

Zvu na náplavku Eliščina nábřeží, kterou rozezníme ohnivou hudbou latinskoamerických rytmů ve středu 23. srpna od 20:30 hodin.
Vladimír Šrámek, ředitel Filharmonie Hradec Králové

Prý se vám zalíbila střecha filharmonie. Že by se na ní krásně vyjímaly fotovoltaické panely.
Je to tak. Uvažuji i nad tím, nad energetickou soběstačností. Nebo aspoň, jak bychom mohli přispět k tomu, abychom ten provoz zlevnili. Jsou tu další možnosti, například vertikální žaluzie, které bychom mohli používat na ohřívání a ochlazování budovy. A podobných nápadů je celá řada.

FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ
byla založena v roce 1978 pod názvem Orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové. Od vzniku České republiky (1. 1. 1993) nese orchestr název Filharmonie Hradec Králové, vyjadřující historickou kontinuitu sahající přes Filharmonii Sokola v Hradci Králové (1921–65) až k Filharmonické jednotě činné ve městě od roku 1887.

Jaká je tedy vaše vize a jaké jsou plány s Filharmonií Hradec Králové?
Co se týče vizí, tak bych je rozdělil takzvaně na hardware a software. Jedna stránka, ten hardware, to je naše budova. Tam jsme zmiňovali třeba onu fotovoltaiku, ale já mám v plánu například i plnou digitalizaci sálu, abychom mohli všechny naše koncerty rovnou streamovat a přenášet. Rád bych tak dostal hudbu například do domovů seniorů, nebo prostě k lidem, kteří se nemohou do sálu dostat. Už podnikáme nějaké kroky k tomu, abychom získali projekt na digitalizaci sálu.

Čtěte také

A co se týče softwaru?
Tam mám samozřejmě nějaké své osobní vize. Jsem velký fanoušek Filharmonie Brno a jejich progresivního způsobu dramaturgie. Nicméně, jako ředitel se cítím spíše být jako takový výkonný rutinér, a dramaturgii nechávám na šéfdirigentovi a dramaturgovi. Ale byl bych rád, kdybychom šli do progresivnějšího módu. A co mi velice chybí, to je komorní řada. Momentálně se vůbec nevěnujeme komornějším koncertům. Tedy to jsou takové mé nápady a vize, kam bych se chtěl s filharmonií ubírat.

Ředitel Filharmonii Hradec Králové Vladimír Šrámek

Na závěr pozveme na velký koncert ve středu 23. srpna. Ten bude také progresivní a neobyčejný. I když Hradečáci už znají hudbu pod širým nebem na náplavce v Hradci Králové. To je přeci velice novátorské a progresivní, ne?
Obecně červnový Open Air koncert vnímám jako poděkování za uplynulou sezónu a potom ten srpnový jako vstup do nové sezóny.

Takže rád bych pozval všechny naše příznivce a posluchače na náplavku Eliščina nábřeží, kterou rozezníme ohnivou hudbou plnou latinskoamerických rytmů. Ve středu 23. srpna 2023 od 20:30 hodin si přijďte vychutnat teplý letní večer, občerstvit se v závěru prázdnin žhavou hudbou a dobrým nápojem, společně s námi. Těšíme se na vás. Hudba je naše vášeň.

Jakub Schmidt a Vladimír Šrámek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hudba je vášní i nového ředitele Filharmonie Hradec Králové Vladimíra Šrámka. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související