Vlaky a autobusy jedou od neděle 11. prosince podle nových jízdních řádů. Jaké novinky přináší?

11. prosinec 2022 07:21

V neděli 11. prosince 2022 v ČR začínají platit nové jízdní řády pro železniční a autobusovou dopravu. V Královéhradeckém kraji dochází zejména k drobným úpravám v časech odjezdů vlakových souprav na některých linkách. V autobusové dopravě se například prodlouží spojení ze Dvora Králové nad Labem přes Českou Skalici až do Náchoda.

Čtěte také

„Těší mě, že i přes ohromný nárůst nákladů na provoz veřejné dopravy jsme v Královéhradeckém kraji dokázali udržet stejný objem vlakových a autobusových spojů i pro následující rok, a i to bez toho, že bychom museli zdražovat jízdné. Rostoucí počet cestujících ve veřejné dopravě je důležitým faktorem pro její udržitelnost a pro nás je zároveň i motivací pro další zefektivňování jednotlivých spojů především na základě odezvy veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Červíček z ODS.

Jednotlivé změny v nových jízdních řádech reflektují požadavky cestujících, zástupců obcí, škol či zaměstnavatelů.

Čtěte také

„V železniční dopravě se například drobně mění odjezdy vlakových souprav na trase Kolín - Trutnov, přičemž všechny vlaky budou nově projíždět Choťovicemi. U autobusové dopravy například ve spolupráci s Libereckým krajem zavádíme nový koncept dopravy na trase Špindlerův Mlýn - Vrchlabí - Jičín - Praha. Další novinkou je prodloužení trasy u spojení ze Dvora Králové nad Labem do České Skalice, kdy cestující mohou nově pokračovat do Náchoda. Zároveň i pro letošní zimní sezónu jsme připravili posílení autobusového spojení z centra Deštného v Orlických horách na Šerlich,“ shrnul radní pro oblast dopravy a majetku Václav Řehoř.

Pro zvýšení přehlednosti systému veřejné dopravy a zjednodušení informování cestujících kraj zavedl změny v označení jednotlivých vlakových linek. Každá linka se nově označuje kombinací písmene a čísla. Podobné systémy jsou běžné ve většině ostatních krajů ČR.

Další informace a podrobnosti o aktuálních jízdních řádech najdou cestující na portálu veřejné dopravy na www.dopravakhk.cz.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související