Vladimír Burjánek: Ženy

20. únor 2011

Téměř pět let jsem psal pro jeden ženský časopis příběhy zajímavých žen. Žádných celebrit, ale takových, které denně potkáváme, jsou kolem nás a mnohdy ani nikdo neví o jejich pozoruhodném povolání, zálibách, koníčcích nebo úspěších.

A člověk najednou žasne, co všechno ženy dokáží, aniž by se chlubily nebo čekaly nějaké pocty či uznání. Mezi přibližně stovkou příběhů, kde nechyběla například odvážná musherka Jana Henychová z Jizerských hor, která se tehdy chystala se svými husky na první tisícikilometrový závod v Norsku,, jenž úspěšně zvládla a letos jede mistrovství světa. Nebo učitelka Hana Horská z Moravské Třebové, která vymyslela program, podle kterého mohou děti malovat na počítači, za což ji osobním dopisem pochválil i sám Bill Gates. Mezi pozoruhodnými ženami bylo i několik z našeho kraje. Například mladá motocyklová závodnice Markéta Janákové ze Dvora Králové, úspěšná horolezkyně Barbara Stránská od Hronova, která překonala i následky svého zranění a opět se dostala do špičky lezkyň. Nebo mladá nadějná autorka trilogie žánru fantasy, hradecká Inesa Trojovská a naopak svěží důchodkyně Jitka Pírková z Jičína, která seniorský vstup oslavila titulem cyklistické mistryně světa. Jak říkají zkušení. Jen jedna věc by byla horší než žít se ženami - žít bez nich.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.