Vladimír Burjánek: Štědrost

24. prosinec 2019

Jen v dětství jsem měl ten pocit, že čas od Barborky a Mikuláše se k nadílení hrozně vleče. S dospělostí se však dostavilo přesvědčení, že prosinec je nejkratším měsícem roku. V každém případě však jedno bylo a je společné, že i vánoční svátky, především Štědrý den, jsou ty nejpozoruhodnější dny kalendáře. 

Štědrost nás může navštívit i ve dnech všedních, ale právě dnes má tu svoji pravou tvář, váhu, platnost a kouzlo. Protože je spojena s něčím těžko popsatelným. Daleko větší člověčí vnímavostí a pospolitostí.

Takovou, která i z lidí poznamenaných ranami osudu i těmi vlastními dělá bytosti mnohem citlivější a přístupnější.

Štědrý večer - svíce

Něco se v nás pokaždé pohne směrem k tomu lepšímu a daří se chápat najednou víc nejen své blízké, ale i ty, které potkáváme. Všimli jste si, jak už pár dnů před svátečními dny se při potkáváních tváří kolemjdoucí jinak? Že si podávají ruce, přejí si a usmívají se? Který kouzelník v nich najednou z ničeho nic rozehrál jejich duši? Žádný.

Otevřely se jen zapomenuté kouty z dětství, kouzla rodiny, výchovy a slušnosti, na které, bohužel, ve všedním životě často zapomínáme a najednou se k nám přiblíží o vánocích. Tyhle tóny dokáží vytvořit nezapomenutelně lidský koncert vánočního štěstí.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Sedmnáct pádů

    Málokterý jazyk má třeba u slov tolik významů jako naše mateřština a s nimi se dá žonglovat neuvěřitelně. Dokladem mohou být třeba semaforské repliky. 

  • Vladimír Burjánek: Vánoce

    Někdy se říká, že co se opakuje, přestává být zajímavé a zevšední. O vánocích a to jsem přesvědčen tohle neplatí. Celé to kouzlo, které začíná už s prvními mrazíky,...

  • Vladimír Burjánek: Vánoční pozdravy

    Dnes je poslední adventní neděle. Předvánoční atmosféra vystupuje na samý vrchol, až do špiček ozdobených stromků velkých obchodů. Jedna z tradic, která se naplno ...