Vladimír Burjánek: Vánoce

25. prosinec 2015

Někdy se říká, že co se opakuje, přestává být zajímavé a zevšední. O vánocích a to jsem přesvědčen tohle neplatí. Celé to kouzlo, které začíná už s prvními mrazíky, adventním časem, který v posledních letech prožíváme daleko lépe a přesvědčivěji.

Rozsvěcováním nádherných vánočních stromů i v těch nejzapadlejších vískách, úžasné koncerty ve velebných stěnách chrámů a kostelíků i kapliček, pečení cukroví a vybírání dárků, dopisy Ježíškovi odesílané dětmi z oken domů a bytů - to všechno je pouze předzvěst. Stejně jako stupňované těšení od bronzové až po zlatou neděli. To každoročně fascinující a neopakovatelně zvláštní začíná opravdově až pár dnů před Štědrým dnem.Při balení dárků, do kterého dáváme i kousek svého vztahu k tomu, komu ho připravujeme. Nebo při zdobení stromku, kdy si se starými ozdobami přinášíme třeba i kousek našeho dětství a uběhnutého času. Stejně tak když usedáme ke svátečnímu stolu prostřenému do rodinné tradice zvyků, pocitů a obyčejů, které jsou jen naše. Právě v tom jsou každé vánoce neopakovatelné i stejné a šťastné. To jsou ty nejkrásnější dárky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.