Vladimír Burjánek: Nový rok

6. leden 2013

Máme za sebou dnes, na Tři krále prvních šest dnů dalšího roku. Podle různých předpovědí, propočtů i proroctví jsme tu vlastně už nemuseli být. Ale my jsme vlastně na matičce Zemi nemuseli být už mnohokrát.

Dvakrát se ve světovém válečném šílenství rozbíjely zvony, aby bylo víc kanónů a zvuky věží nahradily salvy děl. Ani nevíme, kolikrát v minulosti bylo blízko k tomu, aby jedno zmáčknutí knoflíku rozpoutalo jaderné šílenství, které by zničilo třeba i celou planetu. Proto pokaždé, když v některém konci světa začnou místo lidí, můz a skvělých činů hovořit zbraně, přichází strach. Někdy se chováme tak, jako by náhlá zemětřesení, katastrofy, hurikány, záplavy a další živelné pohromy nebyly dostatečným varováním. Možná jste si jako já při vstupu do dalšího roku uvědomili, že i přes všechna úskalí, pády a těžkosti, je život krásný až posvátný zázrak a že stojí za to prožít ho co nejlépe. Najít si v něm své pevné místo a cestu, která nebude zbytečně křížit a znesnadňovat směřování druhých. Moudrý pan Seneca nabádá: Největší část života uniká těm, kdo dělají špatně, veliká část těm, kdo nedělají nic a celý život těm, kdo dělají, co nemají.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.