Vladimír Burjánek: Karel Kryl

26. červen 2015

Nedožité sedmdesátiny Karla Kryla,, na které se nedávno vzpomínalo, byly znovu příležitostí k povzdechnutí, že tenhle básník, zpěvák, skladatel, malíř, novinář a muž dalších profesí a dovedností si po svém návratu do vlasti zasloužil daleko lepší zacházení i využití jeho umu, než se mu dostalo. Probudila se i jeho rodná Kroměříž, která mu konečně na dům instalovala pamětní desku, v Lucerně zazpívali dnešní pěvci jeho písničky, v médiích se zahrálo i zavzpomínalo.

Měl jsem tu pěknou příležitost povídat si s Karlem Krylem před jeho vánočním úpickým koncertem. V té době už se rozhodl, že sem nepatří. Už jednou v této zemi byl, potom dlouho scházel, vrátil se, aby se opět rozhodl odejít. Své povídání pro náš Deník zakončil tehdy slovy, vlastně i výzvou,aby se pyšní tohoto světa zamysleli, že i ta poslední košile nemá kapsy, že Kristus se narodil v jeslích nahý a že, až na tu roušku, kterou mu malují, z tohoto světa také odešel. Tak odejdou i oni. Mám nad svým pracovním stolem černobílou fotografii z onoho rozhovoru - v rámečku. To, co by Karel Kryl zpíval a říkal dnes, by si mnozí mocní u nás asi za rámeček nedali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.