Víte, co je v životě nejdůležitější pro zpěvačku Lucii Bílou? Rodina je základ a pak dobrý tým okolo
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:39 Víte, co je v životě nejdůležitější pro zpěvačku Lucii Bílou?
- 08:50 Stomatolog Jan Schmidt představí další dentální pomůcky
- 14:03 Jakou správnou obuv zvolit v horkém létě
- 17:27 Lucie Rosecká doporučí silový trénink jako cestu ke zdraví
- 21:42 Zavařujeme ovoce s šéfkuchařem Radkem Pálkou
- 25:49 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku
Šarmantní Lucie Bílá, stálice české hudební scény, držitelka 21 Zlatých slavíků, dáma, která miluje život.
Jsem už velká na to, abych se zdržovala s lidmi, kteří mi berou sílu a energii. Takže vedle mne špatného člověka nepotkáte.
Lucie Bílá, zpěvačka
Já nemám ráda nicnedělání, mám trošku i alergii na prázdniny. Takže jakmile mám maličko volněji, tak si hned něco vymyslím. Celé léto zkoušíme nový muzikál v mém divadle, který se jmenuje Srdeční záležitost. A udělám všechno pro to, aby se to stalo srdeční záležitostí i pro diváky. Premiéra bude v září a už se na ni moc těším.
Chci dělat lidem radost, narodila jsem se pro druhé
Tvrdíte, že základem úspěchu je dobrý tým a skvělá rodina. Je to to hlavní, co naplňovalo váš život i v loňském roce?
Říká se: udržuj řád a řád udrží tebe. A já si tedy neskutečně vážím svých blízkých a svého zázemí. Rok 2022 byl skvělý také v tom, že se mi podařilo dostat mého bratra do stejné ulice, kde bydlím. Dokončili jsme tam jeho dům a zrekonstruovali jsme tam bydlení i pro mého tatínka.
Čtěte také
Já potřebuji mít tyto zásadní muže mého života blízko sebe. Syn tedy už bydlí sám v Praze, ale díky našemu milovanému rodinnému divadlu jsme vlastně spolu, protože on tam pracuje. Takže rodina je základ a pak tým okolo je důležitý.
Já už jsem moc velká na to, abych se zdržovala s lidmi, kteří mi berou sílu a energii. Takže vedle mne špatného člověka nepotkáte. Také v našem divadle je krásná atmosféra, lidé se tam cítí skvěle a rádi se tam vrací. Samozřejmě, když jsou spokojeni zaměstnanci a kolegové, tak to pak cítí i diváci.
Zavařování ovoce s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Ovoce, které chcete zavařovat, musí být čerstvé a kvalitní. Jenom tak budete mít záruku dlouhé trvanlivosti a také dobré chuti. Ovoce se zavařuje velmi snadno a u všech druhů se používá téměř stejný postup.
Čtěte také
Kvalitu zavařovaného ovoce opravdu nepodceňujte! Nahnilé nebo jinak poškozené ovoce nezavařujte, vysoká teplota při sterilizaci není zárukou likvidace různých bakterií.
Zavařování ovoce je velmi jednoduché a v podstatě u všech druhů se používá stejný postup.
Ovoce vybereme čerstvé a nepoškozené, otlučené plody můžeme po vykrojení změklých míst zpracovat na marmelády a džemy.
Možnosti zavařování některých druhů:
● třešně - celé i s peckou
● švestky - celé i s peckou nebo půlené vypeckované
● meruňky - menší celé i s peckou, větší půlené bez pecky
● broskve - půlené, zbavené pecky
● jablka a hrušky - zbavené jádřinců, rozkrájené na čtvrtky nebo osminky
● jahody, borůvky, angrešt, rybíz a všechny ostatní podobné druhy ovoce bez stopek
Ovoce před zavařováním důkladně omyjeme a necháme okapat a ho opatrně vložíme do připravených sklenic těsně vedle sebe. Nemačkáme ho, můžeme ho ale ve sklenici opatrně setřepat. Zavařením se objem ovoce zmenší. Podle druhu ovoce přidáme cukr a přilijeme vodu, případně cukerný roztok - množství se liší podle druhu a zralosti ovoce. Ovoce musí být ve sklenicích celé ponořené.
● Hrušky a jablka je možné zavařovat s kořením, nejlépe hřebíčkem a skořicí. Koření vkládáme přímo mezi ovoce.
● Šťavnaté bobulovité ovoce - například třešně nebo švestky - se do sklenic plní i s cukrem. Před vlastním zavařováním ho necháme chvíli uležet, aby se cukr alespoň částečně rozpustil.
● Ostatní ovoce - především méně sladké druhy - zalijeme cukerným roztokem. Ovoce by mělo být ve sklenici zcela ponořené. Jemné víno nebo alkohol, přidané v malém množství přímo do cukerného roztoku může chuť kompotu ještě vylepšit.
● Tvrdé ovoce - kdoule nebo tvrdé hrušky - nejprve v cukerném roztoku 5 až 10 minut vaříme, a teprve potom naskládat do sklenic.
Zavařování ovoce trvá podle jeho druhu od 15 do 30 minut při teplotě 80 až 90 ° Celsia, zavařeniny se pak nechají pomalu vychladnout, nejlépe položené na víčko.
Výživové hodnoty sterilované zeleniny se mohou mírně lišit v závislosti na konkrétním druhu zeleniny a způsobu sterilizace. Nicméně, zde jsou obecné informace o výživových hodnotách sterilované zeleniny:
Sterilovaná zelenina je často tepelně zpracována za účelem zachování jejích živin a prodloužení její trvanlivosti. Během tohoto procesu se mohou některé živiny ztratit nebo snížit, zejména vitamíny rozpustné ve vodě, které jsou citlivé na teplo a vodu.
Čtěte také
Přesto sterilovaná zelenina stále obsahuje mnoho prospěšných živin. Obecně obsahuje vlákninu, vitamíny (zejména vitamín C a vitamín K), minerály (vápník, železo, draslík) a fytonutrienty.
Je důležité si uvědomit, že konkrétní výživové hodnoty budou záviset na druhu sterilované zeleniny. Například sterilovaná fazole bude mít odlišné výživové hodnoty než sterilované hrášek nebo sterilované mrkve.
Pokud máte konkrétní druh sterilované zeleniny na mysli, můžete se podívat na informace uvedené na obalu výrobku. Tyto informace často obsahují informace o množství kalorií, tuku, sacharidů, vlákniny, bílkovin a různých vitamínů a minerálů obsažených ve sterilované zelenině.
V případě pochybností nebo potřeby přesných výživových hodnot je vždy nejlepší se obrátit na specifickou značku nebo konkrétní výrobce sterilované zeleniny pro přesné informace o jejích výživových hodnotách.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Zlaté slunce čeká na Šarmantní osobnost roku. Kdo získal nejvíc hlasů? Dozvíte se na galavečeru!
Zveme vás na slavnostní večer spojený s vyhlášením vítěze 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku. Koncem září skončilo dvoukolové hlasování a teď sčítáme hlasy.
-
Jaké jsou zásady správné péče o náš chrup? Zuby a úsměv jsou vaší vizitkou
Doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková a Květa Prouzová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Téma: správná péče o zuby.
-
Šéfkuchař Radek Pálka doporučuje švestky jako šťastné ovoce. A přidává recept na švestkové čatní
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.