Šéfkuchař Radek Pálka doporučuje švestky jako šťastné ovoce. A přidává recept na švestkové čatní
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:53 Rozhovor s moderátorem Alešem Hámou - jak se udržuje v kondici
- 04:45 Atmosféra Svatebního veletrhu v Hradci Králové
- 08:33 V Módních trendech probereme a také vypereme svetry a kardigany
- 12:53 V Kosmetickém rádci se podíváme na módní barvy podzimního líčení
- 16:58 Šéfkuchař Radek Pálka poví, proč jíst švestky a přidá recept na švestkové čatní
- 21:26 Ochutnáme lahodný čaj z ořechových skořápek
Šéfkuchař Radek Pálka vám poví, proč je dobré jíst švestky.
Mám pořád pocit, že švestky jsou u nás stále takové zapomenuté ovoce. Dříve se využívaly více, zejména na Moravě. Kromě toho, že se z nich pálí skvělá slivovice, tak se připravovaly různé švestkové koláče a knedlíky.
Čtěte také
Ale ze švestek si můžete udělat opravdu vynikající čatní a také dokonce pokrmy naslano. Dělal jsem dokonce i pečené kuře se švestkami a pokud je tohle ovoce ve fázi těsně před dozráním, tak má v sobě větší kyselost a právě v kombinaci s masem nebo se sýry, tak je naprosto výtečné.
Nehledě na to, že švestky jsou velmi zdravé. Dokonce se používají při problémech s trávením nebo i s pohybovým ústrojím. Velmi dobře působí, pokud někdo trpí dnou a snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Pojďme si připravit skvělé švestkové čatní
Budeme potřebovat 1,5 kilogramu omytých a vypeckovaných švestek, 300 gramů třtinového cukru nebo to může být hnědý cukr, jedna čajová lžička mletého zázvoru, dvě chilli papričky, ty nemusí být, ale doporučuji je, deset koření hřebíčků, dvě čajové lžičky mleté skořice, čtvrt čajové lžičky strouhaného muškátového oříšku, 125 mililitrů červeného vinného octa, 125 mililitrů červeného vína, dvě polévkové lžíce hořčičných semínek a sůl.
Postup je následující:
Čtěte také
Švestky očistíme, nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce, ideálně se silným dnem, protože začnou karamelizovat a mohly by se připalovat. Zasypeme je cukrem a na středním ohni je necháme pomaličku probublávat. Cukr docílí toho, že švestky začnou samovolně pouštět vodu.
Mezitím v hmoždíři nebo i jinak si připravíme koření. Rozemeleme hřebíček a hořčičná semínka, nasekáme česnek a chilli paprička. A jakmile jsou švestky s cukrem uvařeny, tak k nim přidáme postupně všechny suroviny a vše dohromady dusíme tak dlouho, až se švestky v podstatě rozpadnou. A je z nich taková hustější hmota.
Čtěte také
Pokud už mají švestky konzistenci podobnou povidlům, tak si nechám ještě několik tvrdších švestek bokem, nakrájím je na kostičky, přidám je k těm již uvařeným a ještě minutu nebo dvě je povařím, aby tam byla určitá struktura.
A to je celé. Podle chuti si to osolíte, případně můžete i dosladit či dokyselit. Potom už se dá čatní do skleniček, uzavřou se, otočí dnem vzhůru a krásně se to zatáhne. Vydrží vám to ve špajzu klidně i rok. A kdo je opatrnější, není problém to dát ještě na nějakých 75 až 80 stupňů zasterilizovat. A potom máte čatní opravdu na věky.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Letní putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za regionálními specialitami aneb jiný kraj, jiná chuť!
Vydáme se napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality. Například: Karlovarskou vřídelní polévku, Kraslickou liškajdu, Jesenické knedlíčky, oukrop a další jídla.
-
Recept na úžasnou houbovou omáčku od šéfkuchaře Radka Pálky z jeho nové Šumavské kuchařky
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Zapomenuté bylinky našich babiček a recept na ořechový čaj od zkušené bylinkářky Radky Svatošové
S bylinkářkou Radkou Svatošovou si v rozhlasové kavárně povídala Lada Klokočníková nejen o podzimu a bylinách. Jako téma si obě zvolily zapomenuté bylinky našich babiček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.