Šéfkuchař Radek Pálka doporučuje švestky jako šťastné ovoce. A přidává recept na švestkové čatní

22. říjen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:53 Rozhovor s moderátorem Alešem Hámou - jak se udržuje v kondici
  • 04:45 Atmosféra Svatebního veletrhu v Hradci Králové
  • 08:33 V Módních trendech probereme a také vypereme svetry a kardigany
  • 12:53 V Kosmetickém rádci se podíváme na módní barvy podzimního líčení
  • 16:58 Šéfkuchař Radek Pálka poví, proč jíst švestky a přidá recept na švestkové čatní
  • 21:26 Ochutnáme lahodný čaj z ořechových skořápek 

Šéfkuchař Radek Pálka vám poví, proč je dobré jíst švestky.
Mám pořád pocit, že švestky jsou u nás stále takové zapomenuté ovoce. Dříve se využívaly více, zejména na Moravě. Kromě toho, že se z nich pálí skvělá slivovice, tak se připravovaly různé švestkové koláče a knedlíky.

Čtěte také

Ale ze švestek si můžete udělat opravdu vynikající čatní a také dokonce pokrmy naslano. Dělal jsem dokonce i pečené kuře se švestkami a pokud je tohle ovoce ve fázi těsně před dozráním, tak má v sobě větší kyselost a právě v kombinaci s masem nebo se sýry, tak je naprosto výtečné.

Nehledě na to, že švestky jsou velmi zdravé. Dokonce se používají při problémech s trávením nebo i s pohybovým ústrojím. Velmi dobře působí, pokud někdo trpí dnou a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Pojďme si připravit skvělé švestkové čatní

Budeme potřebovat 1,5 kilogramu omytých a vypeckovaných švestek, 300 gramů třtinového cukru nebo to může být hnědý cukr, jedna čajová lžička mletého zázvoru, dvě chilli papričky, ty nemusí být, ale doporučuji je, deset koření hřebíčků, dvě čajové lžičky mleté skořice, čtvrt čajové lžičky strouhaného muškátového oříšku, 125 mililitrů červeného vinného octa, 125 mililitrů červeného vína, dvě polévkové lžíce hořčičných semínek a sůl.

Postup je následující:

Čtěte také

Švestky očistíme, nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce, ideálně se silným dnem, protože začnou karamelizovat a mohly by se připalovat. Zasypeme je cukrem a na středním ohni je necháme pomaličku probublávat. Cukr docílí toho, že švestky začnou samovolně pouštět vodu.

Mezitím v hmoždíři nebo i jinak si připravíme koření. Rozemeleme hřebíček a hořčičná semínka, nasekáme česnek a chilli paprička. A jakmile jsou švestky s cukrem uvařeny, tak k nim přidáme postupně všechny suroviny a vše dohromady dusíme tak dlouho, až se švestky v podstatě rozpadnou. A je z nich taková hustější hmota.

Čtěte také

Pokud už mají švestky konzistenci podobnou povidlům, tak si nechám ještě několik tvrdších švestek bokem, nakrájím je na kostičky, přidám je k těm již uvařeným a ještě minutu nebo dvě je povařím, aby tam byla určitá struktura.

A to je celé. Podle chuti si to osolíte, případně můžete i dosladit či dokyselit. Potom už se dá čatní do skleniček, uzavřou se, otočí dnem vzhůru a krásně se to zatáhne. Vydrží vám to ve špajzu klidně i rok. A kdo je opatrnější, není problém to dát ještě na nějakých 75 až 80 stupňů zasterilizovat. A potom máte čatní opravdu na věky.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.