Ve skanzenu v Krňovicích spustili po zimě vodní mlýn. Na jeho každodenní provoz ale chybí voda

15. červen 2019 10:43

Vodní mlýn ve skanzenu v Krňovicích mohou při plné práci vidět návštěvníci jen o víkendech. Podle zakladatele skanzenu Václava Záruby chybí na jeho častější provoz voda. A to byl prý také důvod, proč mlýn spustili po zimě až teď, na sklonku jara. 

Roubený vodní mlýn ze 17. století už je v chodu. Co tady dělá takový hluk?

„Mlýnská válcová stolice, na které se mele nebo válcuje obilí. A nebo i mačká oves na vločky," vysvětluje Václav Záruba.

Nejen tato strojovna, ale i všechny ostatní v totmo mlýně, byly po zimě opět poprvé spuštěny.

„Předvádíme to návštěvníkům letos poprvé, protože máme totální nedostatek vody v tom našem rybníčku. Potok, který ho napájel, tak vyschnul před třemi lety. Takže jsme odkázáni na počasí. Je to takzvaný nebesák, kde je jen voda spodní a co naprší. Protože příliš neprší, tak máme jen polovinu toho, co bychom potřebovali."

Historický mlýn z Bělče ožívá. Skanzen v Krňovicích předvede jak se dřív mlátilo a mlelo

Mlynářské dny připravil na víkend Podorlický skanzen v Krňovicích

Zemědělci mají na pilno. Je čas žní, kombajny i traktory zaplnily pole. Jenže dříve to všechno musely obstarat lidské ruce. Pprávě tento víkend si můžete vyzkoušet, jak se před 100 lety vázala povřísla, snopy nebo stavěly panáky z obilí. Ve skanzenu v Krňovicích kromě toho uvidíte, jak se dřív mlátilo a mlelo. A také mlýn s původní technologií v chodu. Pod dozorem zkušené lektorky Petry Zárubové si kolegyně Jiřina Mužíková jednu z rukodělných zemědělských technik vyzkoušela.

Nepomohly ani poměrně vydatné květnové deště?
„To okamžitě vsáklo do půdy, do hloubky tak 30 centimetrů a je to dál všechno suché."

Když se dávají všechny stroje do chodu po několika měsících, po zimní přestávce, tak je zřejmě voda až to poslední, co se sem pustí.

„Vše je ze dřeva, a to pracuje. Přes zimu dokonale vymrzne a vyschne. Tak se musí veškeré zařízení prohlédnout, uklínovat, utáhnout. Místy jsou dřevěné šrouby, místy dubové klíny. To se musí vše dotlouct."

Co bylo zapotřebí letos opravit?

„Před sebou vidíme paleční kolo. Tam jsou zuby, tomu říkáme palce. Ty zapadají do lucerny, jak se slangově říká. Ta otáčí hřídelí, která pohání mlýnský kámen, běhoun. Kolo má v průměru asi 2,5 metru."

Vodní mlýn v Podorlickém skanzenu v Krňovicích

Teď tedy po zimě všechno opět krásně šlape.
„Vše je v pořádku. Už jsme to vyzkoušeli. Zbývá nasypat zrno a můžeme mlet," usmívá se Václav Záruba.

Vodní mlýn mohou návštěvníci Podorlického skanzenu v Krňovicích vidět v chodu kvůli nedostatku vody pouze o víkendech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související