Historický mlýn Dřevíček ve Velkém Dřevíči na Náchodsku se už těší na novou turistickou sezónu

25. březen 2019 10:40

Technická památka z třicátých let minulého století, mlýn Dřevíček u Hronova, vyžaduje náročnou péči. Všechny práce musí potomek mlynářské rodiny Arné Šubrt zvládnout v mezisezonním čase. Co všechno je potřeba seřídit, promazat a připravit, o to se ve Velkém Dřevíči zajímala reportérka Jana Házová.

Pod starým mlýnem zurčí potok. Ve dveřích nás vítá pan otec a hned nás zve dál.

Pan otec vám příběh o místním vodníkovi poví i v mlýně Dřevíček, nejen Na samotě u lesa

Mlýn Dřevíček se nachází v Horním Dřevíči u Stárkova v malebném údolí potoka Olšavka

Mlýn Dřevíček. Manželé Renata a Arne Šubrtovi obnovili mlýn po dědečkovi a léto tráví provázením návštěvníků po malém muzeu. Ve mlejně to hrká, hučí, praská, šrotuje... na šalandě sedí čertíci a když turisté odejdou, mlynářka s mlynářem zatopí v peci, zadělají na chleba a provoní celý mlýn.

Nová turistická sezóna už téměř klepe na dveře. Ve mlýně je však dost práce jistě i mimo hlavní sezónu.

„Kolikrát je té práce i víc než v turistické sezóně, protože je to zkrátka technika a musí se udržovat v provozu. A to v sezóně nejde, tam to musí fungovat," říká Arné Šubrt.

A hned vysvětluje, co je slyšet ve mlýně za hukot.
„To je naše Francisova turbína. Ta musí také být v pořádku. A momentálně vyrábí pro naši potřebu elektřinu."

Vešli jsme do skladu, kde se dříve přijímalo obilí.

„Nyní tady máme vystaveny různé stroje. Protože nemusíme mít naskladněno nějakých 20 až 50 metráků obilí. Stačí nám jeden až dva pytle na ukázky. Tak ukazujeme nějaké doprovodné stroje k onomu mlynářskému provozu."

Mlýn Dřevíček, který najdete v Horním Dřevíči u Starkova v malebném údolí potoka Olšavka

Také všechny tyto stroje se musí nějakým způsobem udržovat. A to během sezóny prostě možné není.

„Když skončila loňská sezóna, tak jsme odpojili jednotlivé stroje a každý se musí kompletně prohlédnout a promazat. Máme tady Staufferovy maznice, kluzná ložiska. Vytáhlé řemeny je zapotřebí zkrátit a opravit. A to není otázka pěti minut."

Mlýn Dřevíček, který najdete v Horním Dřevíči u Starkova v malebném údolí potoka Olšavka

Jdeme se podívat po schodech nahoru do mlýnice. V prvním patře voní mouka. Ve mlýnici jsou stroje většinou dřevěné a kovové.

Každý kdo přijde, uvidí, jak mlýn Dřevíček pracuje. A pokud má dobrý sluch, uslyší i příběh o vodníkovi

Mlýn Dřevíček, který najdete v Horním Dřevíči u Starkova v malebném údolí potoka Olšavka

Do mlýna vás dnes vezmeme, konkrétně to bude do půvabné technické památky mlýna Dřevíček, který najdete v Horním Dřevíči u Starkova v malebném údolí potoka Olšavka. A odkud k nám do studia vážil cestu náš host Arne Šubrt.

„Pojďte se podívat. Ukážu vám jeden unikátní strojek, je to takové hejbrlátko. A ten nevypadá, ale na údržbu je vlastně nejsložitější. Protože má strašně moc mazniček. A když se na něj zapomene, tak to začne vrzat a skřípat. Je to stroj na čištění obilí. To když prochází přes tuhle mašinku, tak se z ní vyhází vše co je zapotřebí, veškeré nečistoty a nepořádek."

Když se tu pracuje s takovým jemným materiálem, jako je mouka, co potom představuje za práci celý mlýn uklidit? I když se tu dnes nemele v takovém množství, ale pouze ukázkově.
„Ono je to skoro jedno. Protože mouka v těch strojích je a sype se. Tak si to představte, jako by byl u vás doma na všem prach, který byste ovšem pět let neuklízela," usmívá se na závěr Arné Šubrt.

Technická památka z třicátých let minulého století, mlýn Dřevíček u Hronova, vyžaduje náročnou péči

Mlýn Dřevíček bude pro návštěvníky v letošním roce otevřený od začátku dubna. Všechny důležité informace se dozvíte na internetových stránkách Mlýna Dřevíček.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související