Skanzen v Krňovicích získal katr, pilu jednušku z 20. let minulého století. A chystá větrný mlýn

26. leden 2019 09:14

V Podorlickém skanzenu v Krňovicích bude letos k vidění nový exponát. Jde o katr, jednolistou pilu, tzv. jednušku, kterou používali řemeslníci v chudých pilařských živnostech v první polovině minulého století. V těchto dnech je rozebraná a místní tesaři ji kompletně opravují. Na neobvyklý exponát se zašla podívat reportérka Jana Házová.

Historický mlýn z Bělče ožívá. Skanzen v Krňovicích předvede jak se dřív mlátilo a mlelo

Mlynářské dny připravil na víkend Podorlický skanzen v Krňovicích

Zemědělci mají na pilno. Je čas žní, kombajny i traktory zaplnily pole. Jenže dříve to všechno musely obstarat lidské ruce. Pprávě tento víkend si můžete vyzkoušet, jak se před 100 lety vázala povřísla, snopy nebo stavěly panáky z obilí. Ve skanzenu v Krňovicích kromě toho uvidíte, jak se dřív mlátilo a mlelo. A také mlýn s původní technologií v chodu. Pod dozorem zkušené lektorky Petry Zárubové si kolegyně Jiřina Mužíková jednu z rukodělných zemědělských technik vyzkoušela.

Václav Záruba nadšeně popisuje, co se Podorlickému skanzenu podařilo získat do svých sbírek: „Je to pila na dřevo, takzvaná jednuška. Jde o takový typ pily, jaké si dělali tesaři a truhláři svépomocí podle jednoho modelu, který byl továrně vyroben. A tohle je opravdu jak se říká samovýroba. Dvě, tři vesnice se složily a pomohly si. Udělaly si to pro vlastní potřebu."

Před námi leží rám z trámů, dlouhý přibližně 6 metrů a široký necelý metr. Pila byla v provozu až do 50. let minulého století. A právě do tehdejšího funkčního stavu se díky renovaci vrátí.

Podorlický skanzen v Krňovicích má své kouzlo i v zimě

„Dáme ji do provozuschopného stavu. Budeme lidem ukazovat, jak se s ní řezalo. Dříve byly takové pily vždy u mlýna. A my to tady máme také tak. Jsme deset metrů od mlýna, takže to bude i jako součást mlynářské expozice. Protože k mlýnu většinou pila patřila."

Exponát pochází z Kosteleckých Horech u Chocně. Do skanzenu v Krňovicích se dostal v žalostném stavu. Dřevo bylo prohnilé, motor nefunkční.
„Natírám ji karbolkou. Tedy i ta místa, která jsou už poměrně hodně poškozena, se tím zpevní. A co je vůbec špatné, tak se musí vyměnit," říká Václav Záruba. A hned dodává: „Motor už je opravený a svítí novým nátěrem."

Skanzen v Krňovicích získal katr, pilu jednušku z 20. let minulého století

Správkyně skanzenu Petra Zárubová doplňuje, jaké další novinky se pro návštěvníky v letošním roce v expozicích chystají: „Chystáme velkou věc. K vodnímu mlýnu z Bělče nad Orlicí postupně přibude větrný mlýn. A ten bude rekonstrukcí mlýna, který stával v Libranticích u Hradce Králové. A protože ve skanzenu budujeme takové technické zázemí řemesel, která už nejsou tolik známa, tak jsme loni pálili milíř a letos budeme pálit vápno. Budeme mít program zaměřen vysloveně na staré pálení vápna."

Pili jednušku návštěvníci Podorlického skanzenu v Krňovicích uvidí v akci už v letošní sezóně. Větrný mlýn by měl stát do dvou let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související