Větrák se vrátí do Borovnice. Pamětníci na mlýn nezapomněli a základy repliky už stojí

2. září 2018

Unikátní dřevěný mlýn byl z Borovnice na Trutnovsku odstraněný v roce 1968. Pamětníci na něj ale nezapomněli. V roce 2003 založili spolek Větrák a od té doby usilovali o návrat kopie mlýna. Věci se teď konečně pohnuly a v Třešňovce na okraji obce Borovnice stojí základy repliky.

Nadšenci se snaží o návrat vzácného větrného mlýna do Borovnice

02266386.jpeg

Jiří Chvojka se už 12 let snaží o to, aby se do jeho rodné Borovnice na Novopacku vrátil větrný mlýn. Stával tam až do konce 60. let. Pak byl zničený a torza jeho technologie při stěhování a pobytu v různých depozitářích čas zcela znehodnotil. Mlýn ale podle Jiřího Chvojky do krajiny v Podkrkonoší patří, a tak shání peníze i dobrovolníky.

„Konečně jsme po letech blízko návratu plně funkční repliky jednoho z pěti mlýnů, které tady u nás původně stávaly. Bývaly jsme totiž „mlynářskou velmocí". Hodně nám teď pomáhá krajský úřad, jmenovitě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, kterou napadlo, že by se do výroby mohli zapojit učňové ze čtyř středních škol v regionu, protože to práce zlevní. Konkrétně z Nové Paky, z Trutnova, z Jaroměře a ze Dvora Králové nad Labem. A znovu jsme také vyhlásili veřejnou sbírku. Kdo nám bude chtít pomoci, najde údaje na stránkách našeho spolku nebo obce," přibližuje zakladatel spolku Větrák a místní nadšenec Jiří Chvojka, který o návrat mlýna usiluje už 15 let.

Základ repliky borovnického větráku

Třináct metrů vysoký mlýn, který bude zároveň sloužit i jako rozhledna, by měl zatraktivnit obec i region, přivést tam turisty, kteří si určitě nenechají ujít možnost navštívit i dva kilometry vzdálené návrší, kde jedenáct metrů vysoký (s perutěmi třináct metrů) borovnický větrný mlýn stával.

Tam, u původních základů, vytvořili členové spolku už před lety symbolický památník, od kterého jsou mimo jiné i krásné výhledy na Krkonoše.

Stavba základu repliky borovnického větrného mlýna v roce 2018

„Pořád nám chyběly peníze, hledali jsme odpovídající granty a dotace, ale bez úspěchu. První veřejná sbírka také moc úspěšná nebyla. Teď, když už tady stojí základy repliky větráku německého typu, u kterého se podle potřeby natáčelo ve směru větru celé tělo, je to o hodně veselejší. Pokud všechno dobře půjde, větrák bychom mohli představit veřejnosti v létě příštího roku," doufá Jiří Chvojka.

A upozorňuje, že replika roste nad vlakovou zastávkou, která je i nejvyšším bodem na trati Pardubice - Liberec.

Původní borovnický větrák

„Návštěvníci větráku budou moci vystoupat do místnosti pro mlynáře ve druhém patře, odkud uvidí třeba Černou horu," těší se po letech nadějí i zklamání iniciátor myšlenky návratu mlýna.

Do budoucna chce spolek na Třešňovce vybudovat ještě dům mlynáře se zázemím pro výletníky. Parkoviště pod strání už je připravené od roku 2011.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.