Kolo, kolo mlýnský aneb příběhy vodních mlýnů na Žacléřsku. To je voda na váš prázdninový mlýn

4. červen 2019

Žacléřské muzeum se rozhodlo u příležitosti 20. výročí založení muzea věnovat tématu, které nebylo vůbec probádané a přináší nové informace k vodním mlýnům. Ty stávaly většinou do konce II. světové války na říčkách v Prkenném Dole, Křenově, Lamperticích, Bernarticích a Bečkově a teď se s jejich příběhy seznámíte na výstavě Kolo, kolo mlýnský v Městském muzeu v Žacléři.

Kromě fotografií a modelů mlýnů, jsou zde i interaktivní prvky pro děti a dvě temné mlynářské historky. Výstavou se prošla redaktorka Vlaďka Wildová s ředitelkou muzea Evou Rennerovou.

Každý kdo přijde, uvidí, jak mlýn Dřevíček pracuje. A pokud má dobrý sluch, uslyší i příběh o vodníkovi

Mlýn Dřevíček, který najdete v Horním Dřevíči u Starkova v malebném údolí potoka Olšavka

Do mlýna vás dnes vezmeme, konkrétně to bude do půvabné technické památky mlýna Dřevíček, který najdete v Horním Dřevíči u Starkova v malebném údolí potoka Olšavka. A odkud k nám do studia vážil cestu náš host Arne Šubrt.

Na jednom z vystavených nákresů je mlýnské kolo z papírny v Prkenném Dole, která má dlouhou historii.

Podle Evy Rennerové se z ní dochovaly vzácné dokumenty s mnoha barevnými technickými výkresy, všechny ručně malované.
„Zajímavostí je, že v této papírně bylo údajně největší kolo, které stálo na území Čech a mělo v průměru třináct metrů. Mohlo být využíváno jen v době tání, protože ve Sněžném potoce byl největší průtok vody. Jinak papírna používala na pohon parní stroj."

Koho oči bolí, nechoď do mlýna

Pro malé návštěvníky výstavy Kolo, kolo mlýnský připravili žacléřští muzejníci koutek, ve kterém je mimo jiné i magnetická tabule, na které si mohou sestavovat mlynářská přísloví.

Funkční model mlýna na žacléřské výstavě

Například „Koho oči bolí, nechoď do mlýna" napovídá, že v mlýnici bylo hodně prašno.

Bude Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí kulturní památkou? V plánu je muzeum mlynářství

Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí

I když současný stav Hrnčířova mlýna čp. 94 v Českém Meziříčí může svádět nezasvěceného návštěvníka k závěru, že by obec neměl hyzdit a měl by být raději zbourán, jednalo by se o tragický omyl. V regionu Královéhradeckého kraje není mnoho vodních mlýnů, které se v úplnosti dochovaly uprostřed obce. 

Ze stavebnice vyroste vodní i větrný mlýn, motiv regionálních mlýnů z historických pohlednic je i na dílcích puzzle a v malé dílně si děti vyrábějí i svůj větrník. Uvidí také, jak vypadají vodníci z různých koutů světa, třeba z Japonska, z Ruska, i tradičního českého vodníka.

Výstava Kolo, kolo mlýnský se připravovala dva roky. Podklady poskytli soukromníci i lidé, kteří v bývalých mlýnech bydlí, nejvíc ale Státní okresní archiv v Trutnově.

V Městském muzeu v Žacléři je výstava přístupná do 31. srpna. A to je voda i na váš prázdninový mlýn!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.