Vánočních stromků má být letos dost a ty od českých lesníků by většinou měly stát stejně jako loni

12. listopad 2022 22:49

Lesníci v Česku se chystají na začátek prodeje vánočních stromků. Ty, které budou kácet, už mají většinou vytipované a zmapované. Zatím se zdá, že stromků z českých lesů bude pro zájemce dostatek. A to za ceny, které se příliš neliší od těch loňských. 

Čtěte také

„Ceny jsou pro letošní rok jasně dané. Dokonce jsme i zlevňovali. U smrku, borovice lesní a jedliček zůstala cena stejná, borovici černou a smrk pichlavý jsme zlevnili o 50 korun,“ říká vedoucí odbytu společnosti Městské lesy v Hradci Králové Lukáš Hýsek.

A mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová ho doplňuje. „Předpokládám, že cena se nebude lišit od té loňské a předloňské. Bude tedy v řádu stokorun.

Podobně se vyjádřili i někteří další oslovení prodejci včetně některých velkých hypermarketů. A tam, kde zdražovat budou, tak jen o jednotky procent a především u stromků z dovozu.

Čtěte také

Lesníci v Česku budou i letos prodávat stromky většinou z takzvaných prořezávek, vysvětluje Eva Jouklová. „Prořezávka je standardní lesnický zásah prováděný proto, aby lesníci upravili druhovou skladbu lesů a dali tak příležitost perspektivním stromům.

Kvůli svátkům tak z českých lesů nebudou mizet stromky, které by před sebou mohly mít ještě dlouhý život. Až na pár výjimek, kdy se kácí v takzvaných vánočních plantážích.

Ty mají třeba i hradecké městské lesy a stromky se tam pěstují cíleně právě na Vánoce, popisuje Lukáš Hýsek. „Borovice černé a smrky pichlavé máme z vánočních plantáží u hájoven. Takže tam stromky začaly dorůstat, máme jich tedy dostatek. Proto jsme šli také s cenou mírně dolů.

Čtěte také

Českých stromků by letos podle lesníků mělo být dost, výjimkou je oblast Krkonoš. Tam stromky vhodné k prořezávkám nemají a stejně jako v loňském roce si tedy třeba smrček z Krkonoš nekoupíme. Na další místa budeme muset pro stromky od lesníků přímo do lesa, ve stáncích na náměstích k dispozici nebudou.

Třeba u státního podniku Lesy České republiky vás čeká cesta na příslušné polesí, kde je ale potřeba se vždy domluvit předem. Prodávat budou od začátku prosince.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související