Vánoční pohodu a klid načerpáte na výstavě betlémů v Lázních Bělohradě. A můžete si i něco vyrobit

22. prosinec 2023 08:21

Práce ho naplňuje a inspiruje. Nový šéf bělohradského městského kulturního střediska René Vitvar otevře tvůrčí dílny i na Štědrý den dopoledne. 

René Vitvar se narodil v Praze, bydlí v Jičíně a od února letošního roku šéfuje Městskému kulturnímu středisku v Lázních Bělohradě. Je původní profesí diplomovaný specialista v účetnictví a financích, vyplňování daňových přiznání ho ale nenaplňovalo. Chyběla mu kreativnost, proto začal postupně pootevírat dveře do divadla a hudby.

Čtěte také

Nejnověji teď otevřel dveře do bělohradské oranžérie - Památníku K. V. Raise, v jehož části sídlí i městské kulturní středisko. Teď tu můžete čerpat vánoční pohodu a klid, ale být i tvůrčí. Tradiční betlémská vánoční výstava totiž nově nabízí i dvě dílny pro malé i velké.

Výstava a dílny budou v zámecké oranžérii otevřené i na Štědrý den dopoledne od 9 do 12 hodin. Řezbované a papírové betlémy tu zůstanou do 7. ledna 2024.

Dominantami jsou mlázovický a ústeckoorlický betlém

René Vitvar mi v Památníku K. V. Raise ukazuje, jak si vyrobit vlastní design pro svůj vánoční papír nebo vykouzlit skořápkovou loďku pro štědrodenní věštbu. Se zalíbením si pak prohlížíme dominanty výstavy, ústeckoorlický papírový betlém, ale i mlázovický dřevěný betlém, který sem zapůjčilo Regionální muzeum v Jičíně.

Mlázovický betlém Antonína Plašila

„Oslovili jsme muzeum v Třebechovicích, v Nové Pace a v Jičíně. Plašilův Mlázovický betlém, který je součástí jičínského muzea, se běžně nepůjčuje. Jičínské muzejní prostory ale teď procházejí rekonstrukcí, tak nám ho odtamtud zapůjčili a pro nás je to takový unikát.“

Skřítek René z Ostružinky

René ukazuje další betlémské výjevy, ale i vánoční papíry, jež vyrobily děti a zároveň reaguje na otázky, které se týkají jeho předchozího pracovního zaměření.

Čtěte také

Důležitým předělem života pro něj byl pražský klub ROXY NoD, kam se přihlásil na brigádu a už tam zůstal. Byl nadšený ze setkání s „damáky“, spolupracoval s divadlem Krepsko a Handa Gote, se svou ženou Alžbětou působil ve volném uskupení tvůrců Vi.TVOR.

„Obsluhoval jsem techniku, ale taky jsem dostával první „štěky“. Později jsem i trochu režíroval a víc hrál. Naplnil jsem si to, co mi předtím chybělo, kreativní součást života.“

Další zajímavé zkušenosti mu přinesla spolupráce s Valdštejnským imagináriem v lodžii u Jičína, práce v Lesní školce Ostružinka v Ostružně, kde mu děti neřekli jinak než strýček Renda.

Čtěte také

Přes deset let vedl dramatický obor v ZUŠ Nová Paka, je členem spolku Balbineum v Jičíně a od února letošního roku se chopil nové výzvy a šéfuje MKS v Lázních Bělohradě. Pomáhají mu tam Roman Kunčík a brigádnice Káťa Holubová a Zlata Tichá.

Od nového roku bude zodpovídat i za časopis Bělohradské listy. Nová redakční rada začne pracovat už v lednu.

„Vašim posluchačům bych do nového roku popřál hodně kreativních nápadů a klidu. A když bude někomu smutno, tak ať si připomene, že na to je nejlepší tvorba. Když si něco vyrobí, tak jim to udělá radost a bude to pro ně inspirativní rok,“ přeje René Vitvar, který se v příštích letech chystá oživovat další bělohradská kulturní místa, jež si zaslouží pozornost.

Spustit audio

Související