Unikátní novoměstský betlém se stovkami figur získá i svoji čtvrtou stranu náměstí a tím se uzavře

21. červen 2022 09:36

Unikátní novoměstský betlém v těchto dnech stěhují pracovníci muzea na jiné místo. Jeho součástí jsou kromě několika stovek figur také budovy a další prvky jako třeba knihy, stolky, hudební nástroje apod. Několika metrový betlém je jedinečný svým ztvárněním, postavy totiž představují skutečné obyvatele města, celý model má pak podobu náměstí v Novém Městě nad Metují. 

Čtěte také

Novoměstský betlém v nových prostorách a daleko větší, než byl v původním měřítku. Když se stěhuje tak většinou vidíme muže. Tady jsou ale dvě dámy, Monika Mrázková a Martina Grimmová, ze zdejšího muzea.

Tady se přesouvá, přibíjí, pracuje, rovná, sestavuje. I padá. Můžu vás na chviličku vyrušit z práce? Proč se stěhuje betlém do jiných prostor?

„Betlém byl původně v přízemí za barokní lékárnou, ale prostory už nestačily. Protože figurky neustále přibývají, to byl jeden důvod. A druhým důvodem je, že už máme několik let rozjednáno s autorkou, paní Haldovou, že nám vyřeže čtvrtou stranu náměstí, která nám zde chyběla.“

„A právě obyvatelé domů na čtvrté straně náměstí říkali, že si dají vyřezat figurku, ale až tady budeme mít barák.

Čím je tento betlém výjimečný?

„Dovolím si tvrdit, že je to velká zajímavost a vzácnost našeho muzea. Protože jsou zde vyřezáni občané našeho města. Snoubí se tady historie se současností, protože jsou tu figurky ze současné doby i historické postavy. Je tady kronikář, je tu dokonce i pan tiskař Böhm, což byl tenkrát starosta Nového Města nad Metují.

Čtěte také

Betlém má tvar do písmene U, podobně jako zdejší náměstí. To je ale čtvercové. V místě, kde právě stojím, by tedy měla být ona poslední strana. Jak se ale potom bude chodit dovnitř? A bude se vůbec dovnitř chodit?

„Bude se dovnitř chodit, zůstane tu malá ulička. A na zadní straně přibude ještě budova muzea, která zde nebyla. Bude tady i ulička Na Zadomí a současně také opukové skalní podloží. Čímž betlém plně uzavřeme. Ale ulička na vstup dovnitř bude ponechána.

Unikátní novoměstský betlém v těchto dnech stěhují pracovníci muzea na jiné místo

Novoměstský betlém je na novém místě přístupný pro veřejnost už v těchto dnech. Čtvrtá strana náměstí by měla být dokončena do konce tohoto roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související