Vánoční dárek Klicperova divadla. Aktuální Furianti Ladislava Stroupežnického z roku 1897

22. prosinec 2018 09:51

Klicperovo divadlo v Hradci Králové připravilo poslední premiéru letošního roku. Stroupežnického Furianty poprvé postaví režisér Petr Štindl na hradeckém jevišti v sobotu 22. prosince v 19:00 hodin večer. Hra byla poprvé uvedena v Národním divadle už v roce 1897, ale Štindlovo pojetí nabízí jihočeské Honice jako městečko plné velmi současných lidí.

Téměř celý soubor Klicperova divadla se zapojí v poslední premiéře letošního roku.

Hru Furianti jako svou několikátou inscenaci v hradeckém divadle režíroval Petr Štindl ve spolupráci s dramaturgyní Mášou Novákovou: „Ona geneze, proč jsme tuto hru zvolili k nastudování je docela zajímavá. Protože jsme dlouho s uměleckou šéfovou Klicperova divadla Janou Sloukovou a režisérem Petrem Štindlem hledali text. Petr říkal, že by chtěl nějakou pořádně napsanou hru, nejlépe o současné komunální politice. Tak to jsme přímo nenašli, ale pak nás napadlo, že Furianti jsou mimo jiné o komunální politice. A že toto téma, které Petra zajímá, se tam dá akcentovat."

Na začátku zdá, že příběh bude vyprávěn v dobových reáliích, režisér ale přenáší postupně malou obec Honice do současného střihu.

„Samozřejmě je tam nějaký posun, protože ta hra je 130 let stará," říká režisér Petr Štindl.

V Klicperově divadle se mi plní osobní divadelní sny, směje se umělecká šéfová Jana Slouková

Jana Slouková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Po prázdninách začíná nová divadelní sezona také v královéhradeckém Klicperově divadle, herci si odpočinuli a teď už se zase naplno vrhají do práce. A té bude určitě dost, protože mají před sebou také sedm premiér a dva festivaly, na začátku i na konci sezony. 

A doplňuje: „Název Furianti se mi zdá údernější. Je to zkrátka o takových ne úplně pěkných vlastnostech, takže já si ty lidi nijak nepřisvojuji. Nejsou naši, nebo moji. Ale v podstatě jsou to pořád ze 70 či 80 procent Stroupežnického Naši furianti, protože ten text zachováváme."

Hlavní mužské role, starostu Dubského a radního Buška, režisér svěřil režisér Janu Vápeníkovi a Jiřímu Zapletalovi.

Oba se shodují, že použití původního textu v nich zpočátku budilo rozpaky. Postupně ale inscenace získala podle Jana Vápeníka svébytný současný akcent: „Máša Nováková spolu s Petrem Štindlem tomu dali jakýsi dráp dnešní reality a pomohli onomu textu i co se týče nějakého posunu. Myslím, že to má i dnešnímu divákovi v této podobě co říct."

Furianti Ladislava Stroupežnického v Klicperově divadle

Inscenace Furianti je zatím třetí premiérou v současné sezóně Klicperova divadla v Hradci Králové.

Diváci se mohou těšit na sarkastickou hru o tom, jak malé okresní ambice, půtky a žárlivosti mohou přerůst v iracionální nenávist, nevděk, zneužití a nepochopení.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související