Vamberecké Muzeum krajky chystá změnu. Nabídne nové exponáty i paličkování spojené s příběhy lidí

24. duben 2021 08:41

Muzeum Krajky ve Vamberku na Rychnovsku přestavuje po šesti letech hlavní expozici. Návštěvníkům chce nabídnout exponáty z celkového pohledu, zasadit je do určitého období a kromě unikátních děl se zaměří i na příběhy lidí, kteří si pomocí krajek vydělávali na živobytí. Navíc budou vystavené i krajky, které dosud zůstávaly uložené v depozitářích. 

Čtěte také

„Tady máme například připraven roubený domeček ze skanzenu v Krňovicích, je to jen takový náznak," říká etnoložka Martina Rejzlová, která nás pozvala do zatím rozestavěné expozice vambereckého muzea krajky.
„Ano, zatím tu panuje taková velmi pracovní atmosféra."

Jdeme dál, prázdných vitrín je tu k vidění víc.
„Tuto vitrínu, jakmile ji vystěhujeme, tak ji vytapetujeme textilními tapetami a vybudujeme tu takzvaný biedermeierovský pokojíček. Už jsou k tomu připraveny dvě figuríny, dále paraplíčko a sezení. A trošku začneme expozici obměňovat tím, že tam dáme určité prvky z té doby. Aby se návštěvník lépe zorientoval v čase."

Čtěte také

O jakém století se to bavíme?
„Tohle jsou léta kolem roku 1850 až do roku 1900 a začátku 20. století."

Otočili jsme se na druhou stranu a vcházíme do další části expozice.

Ocitli jsme se v asi největší místnosti muzea. Ta je ale až na několik vitrín úplně prázdná.
„Tady budeme pokračovat dál měšťanským oděvem. Začíná tu takový předěl aneb krajka v lidovém prostředí."

Na expozici dohlíží vedoucí zdejšího muzea Mikuláš Heinrich.

Co muž a krajka?

„Paličkovat se učím. Prý mi to jde docela dobře," usmívá se Mikuláš Heinrich. „Jsem tady jediný muž v dámském kolektivu."

Vracíme se ke složitějším krajkám. Co v nové expozici ještě bude?

„Přicházíme k další části expozice. Vitríny chceme vystěhovat a znovu prostor vymalovat. Exponáty odborně očistíme a znovu maličko jinak nainstalujeme. Protože historii už nezměníme, ale můžeme návštěvníkovi, který se k nám po určité době vrátí, zase ukázat trochu něco jiného," dodává Martina Rejzlová.

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

Přestavba hlavní části expozice v prvním patře Muzea krajky ve Vamberku na Rychnovsku bude hotová do konce května letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související