Vajíčka a lidové ozdoby z Podorlického regionu. Velikonoce v novoměstském městském muzeu

17. duben 2019

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují vás zve na Velikonoce v muzeu Na Zadomí. Vajíčka a lidové ozdoby z nich typické pro region Podorlicka, kynuté tradiční pečivo, barevné pentličky a napučené proutky, zkrátka vše, čím naši předkové krášlili své domovy na největší křesťanské svátky v roce, to vše zdobí celou expozici a kromě toho také návštěvníci mohou hlasovat o nejkrásnější kraslici.

Celý týden si můžete užívat Velikonoce v Městském muzeu Na Zadomí v Novém Městě nad Metují. I o svátcích a Velikonočním pondělí.

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují vás zve na Velikonoce v muzeu Na Zadomí

Vajíčka a lidové ozdoby z nich, vyrobené tak, jak se to tradičně dělávalo v Podorlickém regionu. Tradiční slané i kynuté velikonoční pečivo, nejčastěji kulatých tvarů, které symbolizují slunce. Barevné pentličky a napučené proutky, zkrátka vše, čím naši předkové krášlili své domovy na největší křesťanské svátky v roce, to vše zdobí celou expozici novoměstského muzea.

Soutěž o nejkrásnější kraslici

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují vás zve na Velikonoce v muzeu Na Zadomí

Návštěvníci velikonoční výstavy mohou také hlasovat o nejkrásnější kraslici. Kraslice do veřejné soutěže připravily děti z novoměstských školek a škol, svými nápady a zručností přispěli také například senioři z Městského střediska sociálních služeb Oáza a další tvůrci, kteří nešetřili fantazií. 

Všichni měli zcela volnou ruku, mohli použít libovolnou tradiční i netradiční techniku i materiál. A tak vznikly tradiční kraslice vysoké umělecké hodnoty a také opravdu originální variace na velikonoční a jarní téma. 

Historii Velikonoc a velikonočních tradic v našem regionu vám přiblíží Mgr. Jana Nešněrová

Velikonoční dekorace

Radioporadna - Mgr. Jana Nešněrová z Městského muzea a galerie v Úpici. Historie Velikonoc a velikonočních tradic. Jak se slavily Velikonoce v našem regionu - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Soutěží se ve třech věkových kategoriích - děti do 6 let, děti ve věku 6 - 15 let a ostatní nad 15 let. Každý návštěvník může hlasovat pomocí hlasovacího lístku pouze pro jednoho tvůrce a jeho kraslici nebo kolekci kraslic. 

Soutěž o nejkrásnější kraslici bude vyhodnocena o Velikonočním pondělí odpoledne, po skončení výstavy. 

Výstava Velikonoce v muzeu v Městském muzeu Na Zadomí v Novém Městě nad Metují bude otevřena po celý velikonoční týden, i o svátcích a o Velikonočním pondělí od 10 do 12 hodin a odpoledne od 12:30 do 16 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.