Václav Souček: Za „Bukem“

Pro dnešek o jiných demonstracích, o demonstracích schopností a odpovědnosti. 

Pramálo příjemné srovnání se nabízí samo: nekonečné procesy a početná procesí advokátů MUDr. Ratha, v kauzách hospodářské kriminality trvajících roky. Jak lze tipnout, v záloze tiše číhají potenciální vydavatelé pamětí v očekávání vysokého zájmu čtenářů a neméně znamenitého profitu.

David Rath

Na druhé straně událost téměř k nevíře - vyšetřovatelé příčin sestřelení c i v i l n í h o malajsijského Boeingu v roce 2014 nad východní Ukrajinou (zahynulo 298 lidí!) se dobrali cílevědomým, neúnavným, a pečlivým vyšetřováním až k obvinění čtyř konkrétních osob. Nezvratně bylo zjištěno: Boeing zničila raketa země-vzduch typu BUK, odpálená proruskými separatisty. Tři z obviněných by měli absolvovat výslechy v Rusku, což ještě neznamená vydání mezinárodnímu tribunálu a odsouzení.

A to nejpodstatnější zjištění: žádný z nich osobně neměl prsty na spoušti raketometu. Z principu vertikálně padající odpovědnosti zůstali za BUKem.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Větev

    Kauza Davida Ratha bude zřejmě košatá jak památná lípa; neboť podle stávajících zpráv se ubírá k dalšímu výroku soudní instance její „jedna větev".

  • Václav Souček: Sekérečka

    Dělat si legraci z archeologického artefaktu nesmírné hodnoty? Ale kdeže… Vzácná „moravská“ sekera zdobená stříbrem byla nalezena u nás ve východních Čechách.

  • Václav Souček: Ráno, raníčko

    Rozhlasové vysílání je složitý kaleidoskop hudby a slova mluveného, aktuálně doplňovaný modernějšími sdělovacími prostředky; webové stránky na internetu ignorovat nelze.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.