Václav Souček: Vysezeno

Říkalo se o kancléři Helmuthu Kohlovi, že dokázal ve svém úřadu každý problém takzvaně „vysedět“ vahou své osobnosti. Do srovnatelné kategorie náleží kníže Karel Schwarzenberg, neboť když už hovoří, tak vlídně, přiléhavě, a siláckých slov používá pramálo. Politice a politikům obecně více sluší úsměvná ironie, než rozčilení a hněv. 

Z předlouhých hodin vysezených před obrazovkou vytane na mysli ještě výsostně pobavený výraz amerického prezidenta G. Bushe mladšího, když na tiskovce v Iráku uhýbal hlavou botám, metaným rozčileným místním novinářem.

Nebo rozmrzelý obličej našeho exprezidenta Václava Klause po útoku na jeho rukáv zblízka airsoftovou pistolkou; oběma atakům nedokázaly vycvičené ochranky zabránit. Napůl vysvlečená aktivistka zase málem skolila prezidenta Miloše Zemana u volební urny.

Židle, kruh, terapie

Rétorické zhůvěřilosti politiků, jakož i proti politikům spočítat nelze, byla by to ostatně pochmurná sbírka. Jedné nekompromisní nezdvořilosti by se ráda dopustila i tato dnešní glosa: posadit trojského koně počítačového viru do organismu tak citlivého, jako je nemocnice, nebo kolos OKD, je ohrožení životů, které zasluhuje dopadení pachatele, vyčíslení způsobených škod, odsouzení, a výkon trestu.

Bez nároku na promlčení, na shovívavost - prostě za katr, a sedět.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Tlaky

    „Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou“ bývalo často ke slyšení u razantnějších, o něco radikálnějších jedinců. Použití síly obvykle rezultuje v tlak.

  • Václav Souček: Balíčky

    Kde brát a nekrást? Ještě jsem neznal tetu Kateřinu ze Saturnina, a už bylo slyšet tuhle otázku víc, než je zdrávo; a že to trvá, o tom žádná. 

  • Václav Souček: Všeho s mírou

    Život už je taková potvora, jednou vezme, podruhé nadělí; a tak je třeba obrnit se jak proti ztrátám, tak i proti nadílkám.