Václav Souček: Vlastnictví

Nový český film „Vlastníci“ režiséra Jiřího Havelky vzbudil slibná očekávání, když už ne nové filmové vlny, tak alespoň podívanou na zčeřenou vodu.

Podobný záznam schůze „Dvanácti rozhněvaných mužů“ z americké produkce - mimo jiné s nezapomenutelným Jiřím Voskovcem - může být s tímto snímkem vzpomenut. Oba po svém způsobu dokreslují aktuální rozpoložení, či rozklad společnosti. Aktualita o člověku a době je vždy žahavá jak mladé kopřivy; když amatéři, snažící se o prolomení ledů v systemizované kultuře, shlédli nějakým nedopatřením v osmdesátých letech hořkou komedii Jiřího Krejčíka „Prodavač humoru“, nevěřili očím.

Film Vlastníci

Půvabným historickým dokumentem kulturních kotrmelců a přemetů se stává cimrmanovská „Nejistá sezóna“. Výčet dalších dílek té doby by byl nemalý.

„Vlastníci“ aspirují na aktuální maškarádu o domácím peklíčku, smrádku, a teploučku.

Pustíte-li vlastní fantazii na volno do hájemství velkého vlastnictví, připomene takové podobenství též trpké naučení, že každá revoluce, každá změna režimu je provázena výraznými, a neuvěřitelnými majetkovými přesuny.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Děti a císařovy nové šaty

    Kdo onu pohádku nečetl nebo o ní alespoň neslyšel, nemusí mít nutně mezery ve vzdělání. Stává se sice nepravidelně, ale často, že se najde dítě a bezelstně řekne pravdu.

  • Václav Souček: Balíčky

    Kde brát a nekrást? Ještě jsem neznal tetu Kateřinu ze Saturnina, a už bylo slyšet tuhle otázku víc, než je zdrávo; a že to trvá, o tom žádná. 

  • Václav Souček: Mýlky a stanoviska

    Člověk by myslel, že po tolika letech není možné popřít skutečnost. Čelný poslanec dnes opět vlivné strany prohlásí, že obsazení Československa v srpnu 68 nebylo okupací.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.