Václav Souček: Pomníčky a pomníky

Zamrazí Vás v zádech, když si někdo honí triko na silnici okolo Vašeho volantu, nebo se vynoří dokonce proti Vám. Pomníčků u příkopů neutěšeně přibývá a konce to nebere.

Jo - pomníky, to je jiná káva; od té někdejší „fronty na maso“ na Letné se odvíjejí nepřetržitě starosti, jak něco, někoho, nebo sebe zviditelnit, a jak s tím potom po letech nakládat. Teď to chvíli vypadalo, že se jistá část našich národů bude scházet „pod koněm“, a jiná pod Koněvem; druhé dílo se zřejmě bude stěhovat, i kdyby to mělo přivolat mezinárodní skandál.

Čtěte také

Krajina Pálavy se zase stala příslibem rozvoje lázeňství, podmíněném obří investicí z Číny; jen budou muset první krok učinit české investice, tedy postavit pomníček dálněvýchodní Slibotechně. Vzpomeňme s pietou velkolepých plánů primátora Béma o vybudování závodní trasy pro Formuli 1 v Praze, vzpomeňme rovněž vysněného průplavu Labe-Odra-Dunaj prezidenta Zemana.

V neposlední řadě přichází na přetřes projekt na vládní administrativní kolos na pláni v Letňanech, to z hlavy premiéra. Nu, kolovat by snad nemusely úřady a horentní finance, ale data a údaje.

V té souvislosti lze ovšem očekávat, že co nevidět někdo přispěchá s epochálním nápadem veškeré obyvatelstvo očipovat.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Co nebere rozum

    Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990.

  • Václav Souček: Ode zdi ke zdi

    Těžko počítat organizace, které podporovaly za rozpočtované peníze turistický ruch v naší zemičce. Bylo jich víc než dost, od celostátních až po místní společenstva.

  • Václav Souček: Nahoře

    Petr Novotný měl tehdy ten geniální nápad - když bratři Nedvědovi spolehlivě vyprodávali Lucernu, proč s nimi neuspořádat koncert na Strahovském stadionu? Povedlo se.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.