Václav Souček: Nový pojem

Že by se nový pojem objevil v tisku zčistajasna, to nikoliv; už s koncem roku minulého odlétaly a vylétaly ceny do říše snů. Slevy se praktikují s lehkou myslí: z té původní ceny zboží poskočí o padesát procent nahoru, a „V AKCI“ o dvacet procent spadnou dolů. 

Potravin se to netýká - příkladně ceny pečiva a vepřového masa šplhají vzhůru nenápadně jak předpovědní rosnička pana Tau.

Peníze (ilustrační foto)

Novým pojmem ekonomického ptydepe se stala „stagflace“; ekonomika stagnuje, ale inflace pádí vpřed. Existují umné zábrany a kroky ČNB, která předpokládá, že inflace poskočí v dubnu až k hranici 4% a potom v tempu poleví, ale vyloučit se nedá ani další úprk.

Na tahu se tak ocitá politika; poprvé od nástupu Andreje Babiše na státní finance bude čelit relativně nové svízeli, stagflaci. Má k tomu v paži vládní odpovědnost za rozpočet, zatímco nástroje pravomocí jsou v rukou nadnárodních kapitálových společností.

No nic, brod je ještě daleko. Bude líp, jen co zase přestane být hůř.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Konečně?

    Odhadnout v procentech, kolika lidem jdou nepřetržité hony na nepravosti na nervy, to statistika neumí; ale ne, že by nechtěla. Veřejný prostor je dokořán.

  • Václav Souček: Nedopatření

    Novinový titulek „Rusové nepustili Tomana…" je toho druhu, že člověka píchne u srdce: Rusové nepustili letadlo ministra zemědělství s doprovodnou delegací do Tatarstánu.

  • Václav Souček: Jako když zapnete

    Uplynul týden od znamenitého výročí. Jako když vypnete a znovu zapnete karmu. Tak povyskočily a zase pohasly revoluční a pseudorevoluční plamínky.